Vlada sprejela dopolnitve Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina

Na seji 22.9.2022 je Vlada RS sprejela dopolnitve Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina.

S predlaganimi spremembami bo vlada predvsem razširila krog upravičencev ter povišala delež upravičenih stroškov, ki ga bodo podjetja dobila povrnjenega, in sicer iz prvotnih 30 % na 50 % pri enostavni pomoči

Novela zakona prinaša tudi nov ukrep ugodnih likvidnostnih kreditov za podjetja prizadeta zaradi krize v višini 6 milijonov evrov.

Vloge bodo upravičenci lahko oddajali v digitalni obliki med 1. in 15. novembrom 2022 preko elektronske aplikacije na Javno agencijo SPIRIT Slovenija. Na naslov energenti@spiritslovenia.si pa se lahko upravičenci že danes obrnejo s svojimi vprašanji v povezavi z zakonom. Vloge bodo lahko vlagali le zakoniti zastopniki, upravičenci iz gospodarstva bodo morali glede državnih pomoči poročati Ministrstvu za finance, upravičenci iz kmetijstva in ribištva pa Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predlog zakona najdete v priponki levo.

Vir: Spletna stran Vlade RS, MGRT, september 2022.

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice