Stališča

ZDS poziva k razširitvi seznama deficitarnih poklicev v Odredbi za zaposlovanje tujcev ter k čimprejšnjemu sprejetju sprememb zakona o zaposlovanju tujcev

Pred jutrišnjo (12. 7. 2024) sejo Ekonomsko-socialnega sveta v Združenju delodajalcev Slovenije pozivamo k razširitvi seznama deficitarnih poklicev v odredbi za zaposlovanje tujcev ter k čimprejšnjemu sprejetju sprememb zakona o zaposlovanju tujcev, ki bo omogočal lažje in hitrejše postopke zaposlovanja. Dodatne sezonske potrebe so še okrepile že tako kritično pomanjkanje ustrezno usposobljene delovne sile, zato je takojšnje sprejetje rešitev nujno.

Preberite več

Gospodarski krog: Slovenija na lestvici konkurenčnosti pada, vlada pa pri prepotrebnih korakih krepko zamuja

»Delovanje slovenske države je iz dneva v dan bolj ohromljeno zaradi obsežnih stavk v javnem sektorju, kar otežuje ali celo onemogoča številne aktivnosti gospodarstva in vseh prebivalk in prebivalcev. Vlado pozivamo, da aktivno pristopi k reševanju tega problema in zagotovi nujne javne storitve,« so bili jasni v 16 gospodarskih in kmetijskih združenjih in organizacijah, ki sestavljajo Gospodarski krog. Kot trenutno najbolj problematična so označili področja izdaje gradbenih dovoljenj, zaposlovanja tujcev in zdravstva.

Preberite več

Pismo predsednika ZDS: Delodajalci ob vstopu v ESS pričakujemo spoštovanje pravil in ponovno razpravo o ključnih temah na trgu dela

Na pragu poletja 2024 smo delodajalci in sindikati z vlado po skoraj letu prizadevanj (in po izstopu iz ESS) uskladili posebno deklaracijo o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta, ki naj bi zagotovila enakopraven tripartitni socialni dialog s pomembno zavezo vlade, da ne bo mimo ESS sprejemala ali predlagala v sprejetje predpisov, ki sodijo v temeljna ekonomska in socialna področja, ki v skladu s Pravili delovanja ESS sodijo v obravnavo na ESS.

Preberite več

Proevropska večina mora v ospredje postaviti konkurenčnost

Združenje delodajalcev Slovenije v okviru BusinessEurope in celotna evropska poslovna skupnost ob izidu evropskih volitev čestitamo novim poslancem Evropskega parlamenta za izvolitev in pozdravljamo visoko volilno udeležbo po vsej celini, ki dokazuje, da je državljanom mar za Evropo.

Preberite več

Pobuda: Izdaja navodila izvajalcem zdravstvenih storitev za nemoteno izdajanje potrdil za uveljavljanje pravic do nadomestila plače

Reprezentativne delodajalske organizacije smo na Ministrstvo za zdravje naslovile pobudo, saj želimo ob spremljanju odzivov in ravnanja v praksi ob poteku stavke pod okriljem sindikata FIDES – Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, opozoriti na resen položaj uporabnikov zdravstvenih storitev, ki jim zaradi neizdaje potrdil o upravičeni zadržanosti od dela lahko grozi izguba zaposlitve.

Preberite več

Gospodarski krog ogorčen nad dodatnimi obremenitvami

Gospodarski krog, ki predstavlja 15 gospodarskih in kmetijskih združenj in organizacij, izraža ogorčenje nad tem, da vlada tudi tokrat ni prisluhnila našemu pozivu, naj se vzdrži sprejemanja dodatnih obremenitev za gospodarstvo. Nekatere rešitve, ki jih je Državni zbor RS na predlog vlade potrdil v Zakonu o interventnih ukrepih na področju zdravstva in v Zakonu o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, bodo namreč povečale stroške in obremenitve gospodarstva za najmanj 330 milijonov evrov letno.

Preberite več