Vlada je podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo

Vlada Republike Slovenije je na 27. redni seji 23.7.2020 odločila, da se ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, ki ga določa Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 podaljša do 31. avgusta 2020.

Sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo je bil objavljen v Uradnem listu št. 104, z dne 24.7.2020.

Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV), ki je pričel veljati dne 11. julija 2020, med začasnimi ukrepi za pripravo na drugi val COVID-19 na področju dela in delovnih razmerij ureja tudi ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. Na začasno čakanje na delo lahko delodajalci, ki izpolnjujejo pogoje po tem zakonu, delavce napotijo najkasneje do 31. julija 2020. Vlada Republike Slovenije omenjeni ukrep lahko s sklepom največ dvakrat podaljša za obdobje enega meseca, vendar ne dlje kot do 30. septembra 2020.

Ocenjuje se, da bo ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi COVID-19 krize soočajo z nizkim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. Učinki interventnih ukrepov na trg dela so spodbudni, saj se je že meseca junija rast števila brezposelnih umirila. Brez sprejetih ukrepov, predvsem ukrepa povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, ki ga delodajalci prepoznavajo kot koristnega, bi se kriza zagotovo odrazila v večjem številu brezposelnih oseb.

Podatki o koriščenju ukrepov kažejo, da so delodajalci v okviru prvega in drugega protikoronskega zakona (PKP1 in PKP2, ki sta se izvajala v obdobju od 13. marca do 31. maja 2020) na zavod oddali 46.009 vlog za čakanje na delo za 275.317 zaposlenih. Po tretjem protikoronskem zakonu (PKP3, ki se je v tem delu izvajal le v mesecu juniju 2020) so delodajalci oddali na zavod 10.930 vlog za čakanje na delo za 64.667 zaposlenih. V okviru četrtega protikoronskega zakona (PKP4) pa je zavod do vključno 20. julija 2020 prejel 6.787 vlog delodajalcev za skoraj 24.200 zaposlenih za povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

 

Vlada je tudi sprejela spremembo Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katero se odpravi določitev minimalnega obratovalnega časa in odpravi prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in z zakonom določenim dela prostih dnevih. S tem se trgovcem znova omogoči, da obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo. Še vedno pa ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke.

Prav tako je vlada podaljšala veljavnost odloka o obveznem nošenju zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter obveznega razkuževanja rok.

 

Viri:

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice