Predlog Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 v obravnavi v Državnem zboru RS

Zaradi ponovne razglasitve epidemije je potrebno nekatere ukrepe iz Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Uradni list RS, št. 152/20, ZZUOOP), ki so bili sprejeti še pred razglasitvijo ponovne epidemije COVID-19 dne 18. oktobra 2020, dopolniti.

Prav tako pa je smiselno nekatere ukrepe iz Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, št. 49/20, ZIUZEOP) ponovno aktivirati (kot npr. subvencije podjetjem za čakanje zaposlenih na delo, podaljšanje moratorija na kredite), nekatere ukrepe iz Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 80/20, ZIUOOPE) podaljšati (kot npr. podaljšanje subvencioniranega skrajšanega delovnega časa) in uvesti nekatere povsem nove ukrepe (kot npr. delna nadomestitev fiksnih stroškov zaradi posledic prizadetim podjetjem).

Zato je po mnenju Vlade potrebno sprejeti nov PKP6, ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic vpliva nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

Predlog zakona je objavljen na spletni strani DZ RS:

https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/zakonodaja/izbranZakonAkt?uid=09DF7E36A961ACD0C125861E00481D76&db=pre_zak&mandat=VIII&tip=doc.

Sorodne novice

PKP6 - Združenje delodajalcev Slovenije za intervetno zamrznitev minimalne plače

Delodajalci se zavedamo, da so protikoronski paketi doslej prinašali izboljšave predhodnih ukrepov kakor tudi nove ukrepe. Kljub upoštevanju naših predlogov tekom pogajanj, pa v Združenju delodajalcev Slovenije že od marca opozarjamo na nujnost nekaterih ukrepov na trgu dela, ki v dosedanjih paketih niso zajeti in pričakujemo, da jih bo vseboval šesti protikoronski paket.

Preberite več

Šesti paket protikoronskih ukrepov bo rešil stisko majhnih in srednjih podjetij

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v pogovorih s predsednikom Obrtne zbornice Slovenije Brankom Mehom, predsednikom Združenja delodajalcev Marjanom Trobišem, izvršno direktorico Združenja Manager Petro Juvančič in predsednico Trgovinske zbornice Slovenije Marijo Lah v sredo, 4. 11. 2020, predstavil temeljne dileme pri pripravi šestega protikoronskega svežnja ukrepov.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice