Ukrepi v PKP6 na področju dela, družine in socialnih zadev

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je predstavil ukrepe za omilitev in odpravo posledic COVID-19, ki so definirani v šestem protikoronskem paketu (PKP6). Minister je predstavil ukrepe v PKP6, ki sodijo pod njegovo ministrstvo. Področja trga dela se dotikajo trije ukrepi.

V nadaljevanju povzemamo novico z ukrepi, ki se dotikajo področja trga dela.

Prvi ukrep je poenostavitev postopkov prijave dela na domu, kar je Inšpektoratu za delo v drugem valu epidemije posredovalo 3991 delodajalcev, vsak za več svojih zaposlenih. Z vidika zaščite delovnih mest in podpore gospodarstvu, predlog PKP6 kot drugi ukrep na tem področju podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021. O zviševanju povračila nadomestila plače za čas čakanja na delo doma govori tretji ukrep.

Tako je do vključno 10. novembra Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje prejel 12.739 vlog delodajalcev za delno subvencioniranje polnega delovnega časa za 59.827 zaposlenih. Za ukrep je zavod delodajalcem do sedaj izplačal skoraj 9,4 milijona evrov za nekaj več kot 17.400 oseb. Za ukrep čakanje na delo je zavod izplačal slabih 302 milijona evrov, za ukrep karantene 239.999 evrov in za ukrep začasnega denarnega nadomestila 913.822 evrov. Za vse interventne ukrepe skupaj je zavod do danes izplačal 312 milijonov evrov in pomagal ohraniti 300.000 delovnih mest.

Vir: spletna stran Vlade Republike Slovenije gov.si: https://www.gov.si/novice/2020-11-11-ukrepi-v-pkp6-na-podrocju-dela-druzine-in-socialnih-zadev/

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice