PKP6 - Združenje delodajalcev Slovenije za intervetno zamrznitev minimalne plače

Delodajalci se zavedamo, da so protikoronski paketi doslej prinašali izboljšave predhodnih ukrepov kakor tudi nove ukrepe. Kljub upoštevanju naših predlogov tekom pogajanj, pa v Združenju delodajalcev Slovenije že od marca opozarjamo na nujnost nekaterih ukrepov na trgu dela, ki v dosedanjih paketih niso zajeti in pričakujemo, da jih bo vseboval šesti protikoronski paket. To so: zamrznitev zneska minimalne plače najmanj za eno leto, prožnejša in enostavnejša ureditev dela na domu, ureditev upokojevanja ob izpolnitvi minimalnih upokojitvenih pogojev. Od že uveljavljenih ukrepov pa podpiramo podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo in ureditev subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Kot prioriteto 6. interventnega zakona izpostavljamo na prvem mestu zamrznitev trenutne višine minimalne plače vsaj v celotno leto 2021. Novi zakon o minimalni plači, ki je bil predlagan s strani parlamentarne stranke in bil potrjen v Državnem zboru brez socialnega dialoga, že v osnovi ne predvideva več usklajevanja višine minimalne plače s socialnimi partnerji in tako delodajalce kot sindikate izključuje iz tega procesa, ter nalaga Ministru za delo določitev in objavo zneska. Aktualni zakon tudi nikoli ni bil obravnavan na Ekonomsko-socialnem svetu, ampak je bil sprejet brez socialnega dialoga in brez upoštevanja kateregakoli argumenta gospodarstva. (Kljub temu pa so ga vse sindikalne centrale takrat enotno in javno podprle.)

Slovensko gospodarstvo je sredi največje gospodarske krize v zadnjih 70 letih, ki je posledica COVID-19. Ne samo da ni videti kako dolgo bo le ta še trajala, še manj lahko predvidimo kdaj se bo uspelo gospodarstvu vrniti na raven, ki smo jo dosegali v letu 2019. Okrevanje našega gospodarstva pa ni odvisno le od nas samih, temveč tudi od naših največjih izvoznih partnerjev, saj je naše gospodarstvo izredno izvozno usmerjeno. Vsekakor pa so si vsa mnenja enotna v oceni, da okrevanja, kaj šele vrnitve na nivo poslovanja iz leta 2019, v prihodnjem letu ne bo. V času, ko se torej soočamo z najglobljo gospodarsko krizo, gospodarstvo ne zmore niti najmanjšega pritiska na stroške dela, na kar opozarjamo že od začetka letošnjega leta. Na Združenju delodajalcev Slovenije smo v dnevnem dialogu s svojimi člani, ki nujno potrebujejo rešitev situacije, za nadaljnje načrte glede ohranjanja zaposlenih v podjetjih. Še več, naši člani si ne znajo predstavljati, da bi se sredi največje krize višina minimalne plače, ki je tudi izhodišče za nivo ostalih plač, kakorkoli dvignila.

Glede na način sprejema zakona, ki ni upošteval glasu in pogojev gospodarstva kot socialnega partnerja, smo na Združenju delodajalcev Slovenije prepričani in pozivamo, da se zamrznitev minimalne plače nemudoma uredi z interventnim zakonom v okviru PKP6.

Jože Smole

Generalni sekretar

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice