Državni zbor sprejel #PKP6

Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma t.i. PKP6, ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic COVID-19, je bil sprejet na 49. izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije, dne 25.11.2020.

Predlog zakona, ki ga je sprejel Državni zbor, na seji 25. 11. 2020 najdete v priponki levo.

Ministrstvo za finance je navedlo da je glavni cilj omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljive bolezni COVID-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva.

S #PKP6 se podaljšuje ukrep čakanja na delo, s spremembo, da lahko podjetja dobijo 100 odstotno nadomestilo v primeru, da je skupni znesek omejen na 800.000 evrov. "Podjetja se bodo odločila na podlagi izračuna, kar pomeni, da manjša, mikro podjetja, ki načrtujejo, da ne bodo presegla skupnega zneska 800.000 evrov, se bodo verjetno odločila za 100 odstotni nadomestilo," je pojasnil minister Andrej Šircelj.

S #PKP6 se uveljavlja tudi nadomestila za fiksne stroške. Ob tem je minister izpostavil, da bodo do povračila upravičeni vsi, ki jim bo promet v zadnjem četrtletju leta 2020, v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019, upadel za vsaj 30 odstotkov.

Minister je poudaril, da so ukrepi namenjeni temu, da se podjetja obdržijo na trgu in, da po koncu krize čim prej ponovno pričnejo aktivno delovat.

Zakon prinaša pomoč gospodarstvu in izboljšuje položaj širšega kroga upravičencev, med drugim tudi na področju socialnega varstva. 

Vir: https://www.gov.si/novice/2020-11-26-drzavni-zbor-sprejel-pkp6/, 26.11.2020.

Sorodne novice

Šesti paket protikoronskih ukrepov bo rešil stisko majhnih in srednjih podjetij

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v pogovorih s predsednikom Obrtne zbornice Slovenije Brankom Mehom, predsednikom Združenja delodajalcev Marjanom Trobišem, izvršno direktorico Združenja Manager Petro Juvančič in predsednico Trgovinske zbornice Slovenije Marijo Lah v sredo, 4. 11. 2020, predstavil temeljne dileme pri pripravi šestega protikoronskega svežnja ukrepov.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice