ZDS nasprotuje sporni izjavi, ki je ostala v noveli zakona o pomoči gospodarstvu in opozarja, da zaradi nje zakon ne bo imel učinka

SPOROČILO ZA JAVNOST ZDRUŽENJA DELODAJALCEV SLOVENIJE

ZDS nasprotuje sporni izjavi, ki je ostala v noveli zakona o pomoči gospodarstvu in opozarja, da zaradi nje zakon ne bo imel učinka

Na Združenju delodajalcev Slovenije smo ostro nasprotovali določilu v noveli Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina (ki ga je včeraj potrdil Državni zbor), ki od potencialnih upravičencev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenec cen svojih proizvodov/storitev, zaradi dviga cen elektrike in zemeljskega plina ni dvignil za več kot 10 %.

Gre za nerazumno birokratsko omejitev, ki jo ob vseh opozorilih in pojasnilih, ki smo jih na delodajalski strani podali, razumemo kot nezaupnico gospodarstvu. Predvsem pa opozarjamo, da bo to določilo marsikatero podjetje ne le odvrnilo od prošnje za pomoč, temveč mu le ta že v izhodišču ne bo omogočena.

Vsak gospodarski subjekt je dolžan dober gospodar zagotavljati stabilno poslovanje, zato je bilo nujno tudi prelitje vsaj dela višjih stroškov v višje cene končnih izdelkov oziroma storitev. V trenutni situaciji ne gre zgolj za višje cene energentov, temveč tudi ostalih materialov, surovin, stroška dela itd. Delodajalci smo skladno s tem opozorili tudi na nezmožnost preverjanja deleža stroškov energentov v dvigu cen za namene sporne izjave iz novele zakona.

Ponovno protestiramo tudi proti dejstvu, da ministrstvo za finance (ki je predlagatelj te določbe) pri tej določbi vztraja, kljub temu, da ta ni del začasnega okvira Evropske komisije in je ta ne predpisuje.

Izjava je nesmiselna in nepotrebna tudi, saj podjetja v skladu s sprejeto novelo sama nosijo cenovno tveganje do dvokratnika dviga cene električne energije in zemeljskega plina, čeprav smo delodajalska združenja predlagala znižanje tega faktorja na 1,2. Sporna izjava tako prinaša še dodatno omejitev, saj podjetjem onemogoča, da bi vsaj tisti del povišanja cen energentov, ki ni krit z državno pomočjo po tem zakonu (torej do dvokratnika dviga cene električne energije in zemeljskega plina), vključila v prodajno ceno svojih izdelkov ali storitev.

V začetku oktobra (kljub obljubam, ki so bile dane že spomladi) še vedno nimamo jasnega okvirja pomoči za gospodarstvo. Podjetja so v nezavidljivem položaju, zaradi neznanih pogojev ne morejo načrtovati poslovanja. Nekatera že omejujejo proizvodnjo, kar se bo odrazilo tudi na trgu dela, v kolikor država ne bo urgentno sprejela ukrepov subvencioniranega čakanja na delo oziroma skrajšanega delnega časa.

Vlada bi morala bolj zaupati in prisluhniti gospodarstvu. Zavedati se moramo, da je uspešno gospodarstvo pogoj vsake socialne države. Pomoč gospodarstvu je posredna pomoč prebivalstvu, saj gospodarstvo finansira pomoč prebivalstvu; ohranitev podjetij pri življenju pa pomeni ohranitev delovnih mest.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice