Stališče Združenja delodajalcev Slovenije do antikorona megazakona

IZJAVA ZA JAVNOST ZDRUŽENJA DELODAJALCEV SLOVENIJE

Stališče Združenja delodajalcev Slovenije do antikorona megazakona

Združenje delodajalcev Slovenije je včeraj po sprejetju velikega protikriznega zakona in danes s svojimi člani iz gospodarstva podrobno proučilo določbe zakona. Skupno ugotavljamo, da je zakon korak v pravo smer, pri katerem je ključna predvsem hitrost sprejetja, hkrati pa je potrebno opozoriti na določene določbe, ki bi za gospodarstvo otežile pridobivanje pomoči, in pa na ukrepe, ki so za gospodarstvo ključni, a jih megazakon ne vsebuje.

Pri odredbi začasnega čakanja na delo opozarjamo na "neživljenjskost" določbe, ki se nanašajo na vpoklic delavca na čakanju nazaj na delo, in sicer za sedem dni na mesec neprekinjeno. Zaradi narave gospodarskih  procesov je to potrebno prepustiti delodajalcem in njihovim potrebam (enako opozarjajo tudi sindikati). Podjetja namreč morajo dostaviti vsaj tiste izdelke, za katere imajo naročila in omogočiti je potrebno izvedbo delovnega procesa.

Kriterij 20 % zmanjšanja prihodka v 1.polletju je kritičen predvsem v delovnointentivnih panogah z velikim deležem prejemnikov minimalne plače (čiščenje, zasebno varovanje in ostale delovno-intenzivne panoge itd.),kjer so se zaradi dviga minimalne plače s 1.1.2020 dvignili tako prihodki kot stroški dela. Tako ukrepa, ki bi bil najbolj potreben tem podjetjem, le tega ne bodo mogla koristiti.

Subjekti, ki bodo uveljavili povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo po tem zakonu  ali  povračilo nadomestila plače delavcu, ki zaradi višje sile ne more opravljati dela, morajo v primeru, da je od uveljavitve tega zakona dalje prišlo do delitve dobička, izplačil dela plač za poslovno uspešnost oziroma nagrad poslovodstvu v letu 2020 vrniti prejeta sredstva. Izplačila na podlagi kriterijev za leto 2019 zakon ne bi smel omejevati, v kolikor so podjetja v letu 2019 dosegla planirane cilje. V letu 2020 se ta izplačila delajo za leto 2019 ko še ni bilo epidemije in ne kriznih razmer. Prav tako je potrebno upoštevati, da so ta izplačila opredeljena v večini s podjetniškimi kolektivnimi pogodbami ali pogodbami o zaposlitvi, ki jih je delodajalec dolžan izpolniti.

Tudi pri obveznosti izplačila kriznega dodatka opozarjamo, da je potrebno opredeliti načelo sorazmernosti za čas dejanskega dela in kategorij zaposlenih, ki so upravičeni do tega dodatka (v kolikor je namen nagraditi najbolj izpostavljene v gospodarstvu), da bodo delodajalci lahko ustrezno izvajali to določbo.

Združenje delodajalcev Slovenije pa je že večkrat predlagalo tudi rešitev v obliki možnosti enostranske odreditve sorazmernega dela dopusta ter možnosti plačila regresa za letni dopust do 31.12.2020 in pa možnosti izplačila le tega v dveh delih. Tega megapaket ne vsebuje.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice