Pričakovanja ZDS ob izvolitvi poslank in poslancev v Državni zbor

Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ob izidu predčasnih parlamentarnih volitev čestita vsem izvoljenim v Državni zbor. Ob tem izpostavljamo, da je za ZDS kot reprezentativno organizacijo, ki zastopa interese slovenskih delodajalcev, ključna vsebina koalicijske pogodbe, v delu, ki se bo nanašal na gospodarstvo in področja, ki na delodajalce neposredno ali posredno vplivajo.

Na Združenju delodajalcev Slovenije po volitvah pričakujemo razumna pogajanja ob sestavljanju nove vlade, ki bodo temeljila na programskih vsebinah. Kot reprezentativni organizaciji delodajalskih interesov so za ZDS ključne programske vsebine, ki posegajo neposredno ali posredno na področje gospodarstva.

Na ZDS se že leta zavzemamo za vzpostavitev boljših in predvsem stabilnih pogojev poslovanja, ki bodo omogočali trajnostni razvoj gospodarstva in posledično slovenske družbe kot celote. Pričakujemo, da bo nova vlada rešitve, spremembe in reforme izvajala v tesnem tripartitnem dialogu s socialnima partnerjema: delodajalci in sindikati. V preteklosti smo bili soočeni tako z dobro kot slabo prakso tega dialoga, rezultati negativnih izkušenj oziroma pomanjkanja posluha za eno ali drugo stran pa so privedli do rešitev, ki so se izkazale za slabe tako za delodajalce kot za delavce.

Združenje delodajalcev Slovenije med svoje prioritete uvršča predvsem davčne razbremenitve v gospodarstvu, razbremenitev plač, sprostitev ovir za zaposlovanje ob trenutnem pomanjkanju kadrov ter vzpostavitev splošnih pogojev poslovanja, ki bodo predstavljali zalet in ne oviro novim investicijam (administrativne ovire, okoljska dovoljenja, ipd.)

Od strank, ki so prestopile prag za vstop v Državni zbor, pričakujemo, da bodo že ob oblikovanju koalicijske pogodbe, pripravljeni izmenjati mnenja z nami kot predstavniki delodajalcev. Za Združenje delodajalcev Slovenije pa ni pomembno samo sodelovanje s koalicijo, temveč konstruktivni dialog z vsemi parlamentarnimi strankami.

Jože Smole
Generalni sekretar

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice