Poziv delodajalskih združenj in zbornic k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega socialnega dialoga

Na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, g. Luko Mesca, smo naslovili skupni poziv delodajalskih organizacij, članic Ekonomsko socialnega sveta (ESS) k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega socialnega dialoga v okviru ESS.

Navajamo vsebino dopisa, ki je priložen v priponki levo:

"Spoštovani minister, g. Mesec,

Na vas se obračamo na podlagi objavljenega odziva Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na spletni strani Vlade RS dne 21.6.2022, da se strinjate z oceno Delavske svetovalnice, »da gre pri zaposlovanju tujih državljanov v Sloveniji za sužnjelastniške prakse, ki jim v Sloveniji ni mesta« ter ob tem sporočate, »da bo ministrstvo okrepilo aktivnosti za spremembo obstoječega Sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino in s tem odpravo določbe, po kateri mora biti prvo leto zaposlitve delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja za zaposlitev na slovenskem trgu dela«.

Predstavniki delodajalskih organizacij, članic Ekonomsko socialnega sveta (ESS), vas ponovno pozivamo k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega socialnega dialoga v okviru ESS, kjer bomo v partnerstvu obravnavali tovrstne teme, ki se neposredno nanašajo na delovanje ne le zaposlenih, temveč tudi delodajalcev.

V duhu korektnega tripartitnega socialnega dialoga vas pozivamo tudi, da sprememb, ki bodo vplivale na trg dela, ne rešujete preko medijev, temveč v okviru dialoga z reprezentativnimi delodajalci in sindikati, kot so vse stranke koalicije obljubljale v predvolilnem času.

Združenje delodajalcev Slovenije, Jože Smole, generalni sekretar
Gospodarska zbornica Slovenije, Mitja Gorenšček, izvršni direktor
Trgovinska zbornica Slovenije, Mija Lapornik, izvršna direktorica
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Danijel Lamperger, direktor
Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Nataša Cvetek, generalna sekretarka"

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice