Vključevanje zaposlenih v procese odločanja

Sodelovanje delavcev pri upravljanju je na nek način mogoče opredeliti kot sodelovanje pri upravljanju s spremembami, in sicer v delu, ki se nanaša na bodoči položaj oziroma na bodoče pravice delavcev. Priprava delavcev na spremembe oziroma na spremenjene okoliščine je tudi glavni razlog za vključevanje zaposlenih v procese odločanja. Ob tem velja poudariti, da priprava delavcev na spremembe oziroma na spremenjene okoliščine ni edini razlog za vključevanje zaposlenih v procese odločanja. Poleg interesov zaposlenih je v sodelovanje pri določanju vgrajena tudi korist družbe oziroma delodajalca, kar se pogosto pozablja oziroma interesi delodajalca niso ustrezno zakonsko urejeni.

S publikacijo, ki smo jo pripravili, želimo projektni partnerji prikazati pravne in dejanske okvire participacije zaposlenih v procesih odločanja, kritično razdelati in predstaviti dva participacijska modela v dveh državah članicah ter ob upoštevanju ugotovitev raziskav v državah, ki so projektne partnerice, oblikovati priporočila za učinkoviti prenos relevantnega dela evropskega pravnega reda v nacionalno zakonodajo bodočih članic.

 

ZDS LOGOTIPI EU 150px

S finančno podporo Evropske unije.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice