V decembru 2015 se je izteklo prvo leto izvajanja projekta »Turizem so ljudje«. V okviru programa aktivnosti, ki smo ga za namen tega projekta pripravili, smo se projektni partnerji sestali na delovnem obisku v Bruslju.

Poleg rednih zadev, vezanih na poročanja partnerjev o izvajanju aktivnosti, je bil namen srečanja tudi udeležba na sestanku Sveta za sektorski socialni dialog HORECA (Hotel, Restaurant and Catering). HORECA združuje tiste delodajalske in sindikalne organizacije v sektorju gostinstva in turizma, ki so članice evropske delodajalske in sindikalne organizacije na viši ravni (HOTREC in EFFAT).

Svet za sektorski socialni dialog HORECA se sestaja trikrat letno. Obravnavajo teme, ki se nanašajo na družbeno odgovornost podjetij, izobraževanje in vseživljenjsko učenje, delo na črno in mlade. Trenutno aktualne teme, ki so tarča razprav pa se nanašajo na EU potni list veščin in kvalifikacij, delo na črno oz. nezakonito delo pripravnikov ter družbeno odgovornost podjetij.

Tudi na seji, ki je potekala dne 4. decembra 2015, je svet razpravljal praktično o vseh temah, o katerih je zadolžen razpravljati. Na dnevnem redu so bile tako točke, ki so se nanašale na kvalifikacije in izobraževanje, izpostavljena je bila problematika sive ekonomije, varnosti in zdravja pri delu, zaposlovanje mladih, begunska problematika, predstavljeno pa je bilo tudi delo Evropske Komisije, ki se nanaša na aktualnosti v zvezi z zakonodajnimi iniciativami s področja gostinstva in turizma.

Točka dnevnega reda pa je bila namenjena tudi predstavitvi našega projekta. Tako smo lahko širši evropski javnosti predstavili namen in cilje projekta »Turizem so ljudje«.

Udeležba na seji Sveta je bila za projektne partnerje ena od pomembnejših projektnih aktivnosti. Za večino je to bila prva priložnost videti in doživeti sektorski socialni dialog na EU ravni. Prepričani smo, da bodo te izkušnje še kako koristne pri izvajanju socialnega dialoga na nacionalni ravni.

 

ZDS LOGOTIPI EU 150px

S finančno podporo Evropske unije.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice