ZDS s strokovno ekipo Ministrstva za finance o posledicah in rešitvah nove Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

Spremembe davčne uredbe 6.7.2021

V Uradnem listu RS, št. 104/2021 dne 1.7.2021 je bila objavljena Uredba o spremembah Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-2223/uredba-o-spremembah-uredbe-o-davcni-obravnavi-povracil-stroskov-in-drugih-dohodkov-iz-delovnega-razmerja. Sprememba se nanaša na povračilo stroška prevoza na delo in z dela in plačilo vajencem za obvezno praktično delo. Za delodajalce zasebnega sektorja se je kot zlasti pomembna izkazala drugačna davčna obravnava povračila stroška prevoza na delo in z dela, ki začne veljati že meseca avgusta 2021.

S strani ZDS smo nemudoma po objavi kontaktirali Ministrstvo za finance, tako za podrobna pojasnila kot predvsem s pozivom za takojšnje srečanje, na katerem bi predstavili problematiko zasebnega sektorja, ter odlog oziroma prehodno obdobje za zasebni sektor.

13.7.2021 smo se sestali s predstavniki Ministrstva za finance (generalno direktorico ga. Humar in njeno strokovno ekipo), kjer smo izpostavili težave v zasebnem sektorju ob sprejetju uredbe in s strani ministrstva pozvali k določitvi prehodnega obdobja za zasebni sektor za najmanj do konca leta 2022.

S strani MF smo bili seznanjeni, da so opravili tudi sestanek s sindikati. Vse pripombe s strani gospodarstva naj bi bile še v tem tednu prenesene ministru za finance, nato na sejo Vlade RS.
S strani ZDS smo pozvali tudi k srečanju na ravni minister in socialni partnerji.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice