V veljavi ukrep, ki omogoča več občasnega dela za upokojence

V petek, 4.3.2022 je bil v Uradnem listu RS, št. 29/2022 objavljen Zakon o interventnih ukrepih za podporo trgu dela (ZIUPTD1). Zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije (5.3.2022).

S tem zakonom se zaradi urejanja trga dela odstopa od določb Zakona o urejanju trga dela. Ukrep se nanaša na obseg opravljanja začasnega ali občasnega dela.

Upokojenec bo po novem lahko opravljal začasno ali občasno delo v obsegu 90 ur na koledarski mesec.

Upravičenec lahko opravlja začasno ali občasno delo tudi največ 120 ur v koledarskem mesecu, vendar največ trikrat v koledarskem letu, pri čemer seštevek ur opravljenega začasnega ali občasnega dela v koledarskem letu ne sme preseči 1.080 ur.

Pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 4.000 delavcev, se lahko opravi največ 7.500 ur začasnega ali občasnega dela.

Ukrep velja do 31. decembra 2022.

Sorodne novice

Možnost več ur občasnega dela za upokojence

Državni zbor RS je na seji dne 22. 2. 2022 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za podporo trgu dela (ZIUPTD1), s katerim se določa možnost opravljanja začasnega ali občasnega dela upokojenca v obsegu 90 ur na koledarski mesec.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice