Možnost več ur občasnega dela za upokojence

Državni zbor RS je na seji dne 22. 2. 2022 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za podporo trgu dela (ZIUPTD1).

Zakon še ni bil obravnavan v Državnem svetu. V kolikor bo potrjen, bo ukrep veljal do 31. decembra 2022.

Upokojenec bo po novem lahko opravljal začasno ali občasno delo v obsegu 90 ur na koledarski mesec.

Upravičenec lahko opravlja začasno ali občasno delo tudi največ 120 ur v koledarskem mesecu, vendar največ trikrat v koledarskem letu, pri čemer seštevek ur opravljenega začasnega ali občasnega dela v koledarskem letu ne sme preseči 1.080 ur.

Pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 4.000 delavcev, se lahko opravi največ 7.500 ur začasnega ali občasnega dela.

S tem zakonom se zaradi urejanja trga dela odstopa od določb Zakona o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 80/10, s sprem. in dopol., nadalj.: ZUTD) in se spreminja obseg opravljanja začasnega ali občasnega dela, ki je določen v 27. c členu ZUTD.

Z zakonom se naslavlja pomanjkanje delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten, kar bi lahko deloma rešili z večjim obsegom občasnega in začasnega dela upokojencev.

Ta zakon bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije (objavljen bo po potrditvi v Državnem svetu).

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice