Uredba o spremembah in dopolnitvi uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

V Uradnem listu RS, št. 114/2021 z dne 15. 7. 2021 je objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvi Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Višina, do katere se povračilo stroškov prevoza na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo, se vrača na višino 0,18 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.

Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj do višine 140 evrov mesečno, čeprav bi bila višina neobdavčenega dela, (razdalje in vrednosti 0,18 evra na kilometer), nižja.

Pogoja, pod katerima se delojemalcu povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj do višine 140 evrov, sta:

  • vsaj en dan prisotnosti na delu in
  • vsaj en kilometer oddaljenosti od kraja običajnega prebivališča delojemalca do delovnega mesta.

Odpravljeno je določanje neobdavčenega dela povračila stroškov za prevoz na delo in z dela v višini imenske neprenosne mesečne vozovnice (javni prevoz).

Za delodajalce zasebnega sektorja se Uredba začne uporabljati za povračila potnih stroškov za mesec september 2021 (izplačila oktobra 2021).

Na povezavi https://www.gov.si/novice/2021-07-15-povracilo-stroskov-prevoza-sprememba-uredbe so na voljo dodatna pojasnila.

Sorodne novice

ZDS s strokovno ekipo Ministrstva za finance o posledicah in rešitvah nove Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

V Uradnem listu RS, št. 104/2021 dne 1.7.2021 je bila objavljena Uredba o spremembah Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Sprememba se nanaša na povračilo stroška prevoza na delo in z dela in plačilo vajencem za obvezno praktično delo. Za delodajalce zasebnega sektorja se je kot zlasti pomembna izkazala drugačna davčna obravnava povračila stroška prevoza na delo in z dela, ki začne veljati že meseca avgusta 2021.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice