Spremembe Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina

V Uradnem listu RS, št. 133 z dne 18.10.2022 so bile objavljene spremembe in dopolnitve zakona o pomoči gospodarstvu

Po navedbah Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je vlada s spremembo zakona pomoč podjetjem s prvotnih 40 milijonov EUR povečala na 86 milijonov EUR, od tega je 80 milijonov EUR namenjenih za subvencioniranje cen elektrike in zemeljskega plina, 6 milijonov EUR pa za ugodna likvidnostna posojila.

Z vlogo za enostavno pomoč (do 500.000 EUR) so upravičenci po novem upravičeni do povračila do 50 % upravičenih stroškov. Za podjetja, ki bodo zaprosila za posebno pomoč ali pomoč za energetsko intenzivna podjetja, se ne spreminja nič.

Novela zakona tudi razširja krog upravičencev. Poleg gospodarskih družb in zadrug, bodo po novem upravičeni tudi subjekti iz primarnega kmetijstva in ribištva, zasebna društva in zavodi ter gospodarsko interesna združenja, zbornice in sindikati, ki opravljajo gospodarsko dejavnost.

Informacije o oddaji vlog za dodelitev pomoči najdete na spletni strani SPIRIT Slovenija.

Sorodne novice

ZDS nasprotuje sporni izjavi, ki je ostala v noveli zakona o pomoči gospodarstvu in opozarja, da zaradi nje zakon ne bo imel učinka

Na Združenju delodajalcev Slovenije smo ostro nasprotovali določilu v noveli Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina (ki ga je včeraj potrdil Državni zbor), ki od potencialnih upravičencev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenec cen svojih proizvodov/storitev, zaradi dviga cen elektrike in zemeljskega plina ni dvignil za več kot 10 %.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice