Sprememba odloka ne prinaša bistvenih novosti za opravljanje gospodarske dejavnosti

V Uradnem listu RS, št. 29/2022 je bil 4. marca 2022 objavljen Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok je začel veljati 5. marca 2022.

Sprememba odloka ne prinaša bistvenih novosti za opravljanje gospodarske dejavnosti.

Kar zadeva izpolnjevanja pogoja PCT je pomembna novost ta, da se po novem kot podlaga za izdajo EU Covid potrdila, s katerim se dokazuje prebolevnost kot del pogoja PCT, šteje tudi pozitiven rezultat testa HAG, ki je bil izveden po 30. januarju 2022.

Določene so spremembe glede obveznosti nošnja maske, vendar glede ukrepa uporabe zaščitnih mask sprememb pri izvajanju dejavnosti ni.

Tako še naprej velja, da so maske v zaprtih javnih prostorih obvezne (z izjemami, kot so otroci do dopolnjenega 6. leta, vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok – pomočnike vzgojitelja, strokovne delavce in druge zaposlene, ki z njimi sodelujejo pri izvajanju vzgojno-izobraževalnega programa v osnovnem in srednjem šolstvu, razen pri praktičnem pouku in praktičnem usposabljanju z delom pri kliničnih vajah, ki potekajo v dejavnostih iz prvega odstavka 3. člena tega odloka, višje in visokošolske učitelje in sodelavce pri izvajanju študijskega procesa, razen pri študijskem procesu, ki se izvaja v kliničnem okolju in poteka v dejavnostih iz prvega odstavka 3. člena tega odloka, govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre, nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah in na njihovih vajah, osebe, ki izvajajo športno vadbo, osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena, učence, dijake in študente ves čas izvajanja vzgojno- izobraževalnega programa, razen za dijake pri praktičnem pouku in praktičnem usposabljanju z delom pri kliničnih vajah in študente pri izvajanju študijskega procesa, ki se izvaja v kliničnem okolju, če delo pri kliničnih vajah ali študijski proces, ki se izvaja v kliničnem okolju, poteka v dejavnostih iz prvega odstavka 3. člena tega odloka, goste, sedeče za mizo, v gostinski dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač).

Celotno besedilo in vse spremembe si lahko preberete na povezavi: Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Sorodne novice

Sprostitev omejitev z 21.2.2022

Z novim odlokom se z 21.2.2022 sprošča večina omejitev in določa ukrepe, ki so še potrebni za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice