Sprostitev omejitev z 21.2.2022

V Uradnem listu RS, št. 22/2022 z dne 19.2.2022 je bil objavljen Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok določa ukrepe, ki so še potrebni za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, in sicer:

  • higienski ukrepi: razkuževanje, varnostna razdalja;
  • uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,
  • uporaba zaščitne maske v šolah, razen do sedaj veljavnih izjem, samotestiranje v šolah pa se ukinja,
  • izpolnjevanje pogoja PCT v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva, pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu;
  • od ponedeljka, 21. februarja, se ukinja brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje. Proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva,
  • določi se prenehanje veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

Odlok začne veljati 21. februarja 2022.

Podrobneje na spletni strani MZ.

Vir: Ministrstvo za zdravje, spletna stran, 19.2.2022.


 

Od 21.2.2022 v gospodarstvu konec epidemioloških omejitev

Pogoj PCT in vse ostale omejitve na gospodarskem področju bodo povsem odpravljene tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih.

Potrošnikom in zaposlenim tako ne bo potrebno več dokazovati pogoja PCT ob vstopu v podjetja, prodajalne ali trgovske centre, gostinske lokale ali pri koriščenju različnih storitvenih dejavnosti in v nastanitvenih obratih (hoteli, apartmaji...).

V trgovinski, turistični ali drugih storitvenih dejavnostih ne veljajo več omejitve dovoljenega števila ljudi, načina priprave, prevzema, strežbe ali uživanja hrane in pijače, delovnega časa ipd. Prav tako se po novem sprošča delovanje diskotek in nočnih klubov.

Sprostitve ukrepov začnejo veljati v ponedeljek, 21. februarja 2022.

Še naprej pa bo potrebno upoštevati splošna pravila uporabe zaščitnih mask, razkuževanja, medosebne razdalje in zračenja prostorov.

Vir: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, spletna stran, 19.2.2022.


 

V Sloveniji od 21. februarja 2022 ni več omejitev zbiranja (druženja), javnih prireditev in shodov zaradi koronavirusa

Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je določal tudi omejitve zbiranja, preneha veljati 21. februarja 2022.

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe s koronavirusom je treba pri izvajanju vseh dejavnostih ali v okoljih upoštevati priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve, spletna stran, 20.2.2022.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice