Sprememba Kolektivne pogodbe za kmetijstvo in živilsko industrijo

V Uradnem listu RS, št. 43 z dne 24. maja 2024 je bil objavljen Aneks št. 2 h Kolektivni pogodbi za kmetijstvo in živilsko industrijo Slovenije, ki prinaša pomembne spremembe na področju plač in drugih prejemkov v dejavnostih kmetijstva in živilske industrije.

Glavni poudarki:

  • Zneski najnižjih osnovnih plač so določeni do vključno leta 2028, prvič se povečajo julija letos in nato vsako naslednje leto januarja.
  • Delavci, ki so pri delodajalcu zaposleni do vključno 30.6.2024, so upravičeni do skupne delovne dobe, zaposleni od 1.7.2024 dalje pa do dodatka za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu. Odstotki dodatka za delovno dobo se iz leta v leto znižujejo.
  • Kljub navedenim spremembam mora delodajalec zagotoviti, da se plača delavcem za enako delo ne zniža.
  • Določeni so novi zneski povračil stroškov prehrane in prevoza na delo in novi zneski drugih osebnih prejemkov: regresa za letni dopust za leto 2024 in 2025, solidarnostne pomoči in različni zneski jubilejnih nagrad, eni za delavce, člane sindikata in drugi za delavce, ki niso člani sindikata.

 


Vse objave omenjene kolektivne pogodbe z razlagami, aneksi in tarifnimi prilogami so zbrane na spletni strani ZDS.


 

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice