Pojasnilo MGRT glede pravilnega tolmačenja Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

Na ZDS smo 16.9.2021 prejeli odgovor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na vprašanja v zvezi s pravilnim tolmačenjem Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

"V skladu z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 146/21), ki začne veljati 15.9.2021 morajo pogoj PCT za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost.

Dokazilo o negativnem HAG testu za samotestiranje velja za primere opravljanja dela v prostorih delodajalca. Test velja en teden. Če zaposleni opravlja delo izven prostorov delodajalca/na terenu/pri uporabniku, pri poslovnem partnerju, na pošti, banki, idr, mora izpolnjevati pogoj testiranja v skladu z drugim odstavkom 6. člena odloka (za opravljanje dela zaposleni izpolnjujejo pogoj PCT, če se presejalno testirajo s testom HAG, ki se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih, izvajajo ga izvajalci zdravstvenih storitev).

Za uporabnike je pogoj testiran izpolnjen, če razpolagajo z dokazilom o negativnem HAG testu, ki ni starejši od 48 ur (izvajaj ga izvajalci zdravstvenih storitev), ali z dokazilom o negativnem PCR testu, ki ni starejši od 72 ur.

Samotestiranje se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela (delodajalci), določijo čas in kraj samotestiranja, ki je izvedeno na delovnem mestu. Za namen dokazovanja samotestiranja odgovorna oseba posreduje zaposlenemu evidenčni list, ki vsebuje datum samotestiranja, rezultat testa in podpis zaposlenega.

Izpolnjevanje pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT se opravlja z dokazili iz 2. in 6. člena tega odloka.

V primeru, da zaposleni delo opravlja izključno od doma pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati. Če pa zaposleni opravlja svojo dejavnost tam, kjer tudi prebiva in ima dejavnost na tem naslovu registrirano, pa pogoj PCT izpolnjuje na način določen v 6. členu odloka (HAG test za samotestiranje ali HAG hitri test, ki ga izvajajo izvajalci zdravstvenih storitev, veljavnost obeh je en teden).

Za uporabnike storitev bencinskih servisov je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno."

 

 

Sorodne novice

Pogoj PCT velja za vse zaposlene

V Uradnem listu RS, št. 146/2021 z dne 11.9.2021 je bil objavljen odlok, ki začasno določa pogoj PCT, pogoje za ustreznost testa PCR in testa HAG, uporabo testa HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2, uporabo zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih in medosebno razdaljo ter obvezno razkuževanje rok in prezračevanje prostorov.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice