Odgovor MDDSZ v zvezi nošenjem kirurške maske ter maske tipa FFP2 po Odloku o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19

Člani se na ZDS obračajo z vprašanjem glede tolmačenja 11. člena Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Odlok v določbi 11. člena določa, da je uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 (v nadaljnjem besedilu: zaščitna maska) obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Nadalje odlok pojasni, da je zaprt javni kraj oziroma prostor iz tega odloka javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala), ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Na pristojne institucije smo naslovili vprašanje, ali pisarne in skupne prostore (hodniki, stranišča) v zasebnih gospodarskih družbah tudi štejemo za zaprt javni kraj oziroma prostor ter, ali se skupni prostori in stopnišča stavbe v kateri ima sedež več različnih družb, štejejo za zaprt javni kraj oziroma prostor.

V priponki levo objavljamo mnenje Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice