Čas epidemije je poseben in od nas zahteva nenehne prilagoditve življenja in poslovanja. Eden od ključnih ukrepov za omejitev širjenja virusa SARS-CoV-2 je, da oseba, ki ji je bila potrjena okužba (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika), ostane doma.

Doma naj ostane tudi oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku z okuženo osebo. Če gre za zaposleno osebo, lahko delodajalec zaposlenega, ki je bil v visoko tveganem stiku, napoti na delo od doma, oziroma organizira delovne procese in prihod na delo ter z dela tako, da prenos okužbe ni možen. Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, na primer zaradi študija, potrebuje dokazilo, da je ostala v karanteni na domu.

Po novem je takšno dokazilo Potrdilo o karanteni na domu (v nadaljevanju Potrdilo). S tem potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavljata nadomestilo za plačo ali druge pravice z naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

Postopek za pridobitev Potrdila so poenostavili, da bi v čim večji meri razbremenili vse zdravstvene delavce, saj morajo opravljati druge nujnejše naloge. Na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) in na portalu eUprave je zato objavljen obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu, ki ga izpolni zaposleni sam ali s pomočjo delodajalca. NIJZ mu na podlagi vnesenih podatkov izda Potrdilo na elektronski naslov kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tem dobi tudi Navodila o karanteni na domu.

Rešitev, ki so jo v sodelovanju pripravili Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za javno upravo in NIJZ, je od danes na voljo državljanom in zagotavlja pravilnost podatkov in sledljivost postopka.

Uporabniki obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu najdejo na spletni strani NIJZ in portalu eUprave.

Obrazec je mogoče oddati z uporabo e-identitete ali brez. V primeru oddaje brez uporabe e-identitete posameznik vnese svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo o karanteni. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto pa bo potrdilo prejel v predal Moja eUprava.

Ministrstvo za zdravje je ob tem pripravilo tudi Protokol za obvladovanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 na delovnih mestih v času razglašene epidemije (v nadaljevanju Protokol), ki je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje, prav tako ga prilagamo v priponki levo. S tem protokolom in poenostavljenimi administrativnimi postopki za pridobivanje potrdila želijo omogočiti, da bodo, kljub številnim omejitvam, delovni procesi tekli čim bolj nemoteno.

V času intenzivnega širjenja novega koronavirusa je pomembno, da vsi ravnamo samozaščitno, zato ponovno pozivajo vse, ki so okuženi, da nemudoma pokličejo svojega izbranega zdravnika in ostanejo doma v samoizolaciji. Tudi tisti, ki so bili v stiku z osebo s potrjeno okuženo osebo, naj ostanejo doma, opravljajo delo od doma ali se z delodajalcem dogovorijo, da bodo v karanteni na domu.

Vir: spletna stran Republike Slovenije gov.si: https://www.gov.si/novice/2020-11-12-nov-nacin-pridobivanja-potrdil-o-prestajanju-karantene-na-domu/

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice