Protokol za obvladovanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 na delovnih mestih v času razglašene epidemije

Na Ministrstvu za zdravje so skupaj s strokovnjaki medicine dela prometa in športa in epidemiologije pripravili okviren protokol dela v času razglašene epidemije.

Navajamo vsebino poziva (ki je priložen tudi v priponki levo):

"Zaradi porasta okužb in z namenom učinkovitega obvladovanja širjenja okužb v naslednjih tednih, je pomembno sodelovanje tako delodajalcev kot specialistov medicine dela, prometa in športa, ki delo v organizacijah dobro poznajo. Za nas ste ključni sodelavci pri premagovanju epidemije.
Vloga specialista medicine dela, prometa in športa bo pomembna predvsem v pomoči in koordinaciji dela z delodajalci in njihovimi kadrovskimi službami pri obvladovanju nadaljnjega širjenja okužbe. Delavec je o tem, da je okužen s SARS-CoV-2, kar dokazuje pozitiven molekularni (PCR) test na SARS-CoV-2, dolžan takoj obvestiti delodajalca. Ko je delodajalec obveščen, da je v podjetju SARS-CoV-2 pozitiven delavec, opravi poizvedbo o visoko rizičnih stikih (1) in to informacijo posreduje specialistu medicine dela. Z delodajalcem in okuženim delavcem nato določijo ostale stike (2) znotraj organizacije. Izvajalec medicine dela vsem visoko rizičnim stikom posreduje Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljnjem besedilu: NIJZ) za karanteno na domu. V kolikor delovni proces omogoča, delodajalec takoj napoti delavca, ki je bil v visoko rizičnem stiku, na delo od doma, oziroma v sodelovanju z izvajalcem medicine dela organizira delovne procese tako, da prenos okužbe ni možen. To vključuje tudi prihod na delo in iz dela domov. Vsi ostali visoko rizični stiki takoj ostanejo doma in jim bo naknadno posredovano potrdilo o napotitvi v karanteno na domu.
Ostali delavci, ki so bili v stiku z okuženo osebo, vendar ne sodijo med visoko rizične stike, lahko nadaljujejo z delom, če je mogoče dosledno upoštevati vse higienske ukrepe za preprečevanje prenosa virusa v organizaciji (fizično distanco, dosledno nošenje mask, umivanje in razkuževanje rok in delovnih površin, malicanje zunaj skupnih prostorov…). Če je le mogoče, naj se vsem delavcem, še posebej pa visoko rizičnim tesnim stikom, omogoči delo na domu.
Delavec, ki je imel visoko rizični stik zunaj delovnega mesta (npr. stik z osebo v istem gospodinjstvu, ki to izkazuje s pozitivnim molekularnim (PCR) testom obolelega člana gospodinjstva) ali je dobil obvestilo preko aplikacije #OstaniZdrav, obvesti o tem
delodajalca, ki v sodelovanju z izvajalcem medicine dela določi, ali bo delavec opravljal delo od doma ali na drug varen način, ali pa bo takoj ostal doma v karanteni na domu.
Tudi za tega delavca izvajalec medicine dela postopa, kot je zapisano v nadaljevanju. Delodajalec, v sodelovanju z izvajalcem medicine dela, prometa in športa, seznam delavcev v karanteni na domu, z njihovim stalnim oziroma začasnim bivališčem in
elektronskim naslovom, posreduje NIJZ po predhodni privolitvi zaposlenega. NIJZ, skladno z 10. členom Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19, kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva, delavcem iz seznama pošlje potrdilo o napotitvi v karanteno na domu na elektronski naslov ali po navadni pošti v 72 urah. V primeru pojava okužbe v delovni organizaciji, delodajalec v sodelovanju z izvajalcem medicine dela ponovno preveri še vse druge ukrepe za zmanjševanje okužbe in sprejme morebitne dodatne ukrepe.

Pomembno je, da v času epidemije strnemo vrste in naredimo vse, da zaščitimo zaposlene pred okužbo in v čim večji meri ohranimo nemoten potek delovnih procesov.

Hvala za razumevanje in vaše sodelovanje.

Tomaž Gantar, minister"

 

(1) Osebe, ki so bile v stiku z bolnikom s COVID-19 v roku 48 ur pred pojavom simptomov (oziroma 48 ur pred potrditvijo okužbe s SARS-CoV-2 pri asimptomatskih osebah) in v obdobju 14 dni po nastopu bolezni pri bolniku s COVID-19 (oziroma 14 dni po potrditvi okužbe pri asimptomatskih osebah) in izpolnjujejo pogoje v priloženem dokumentu.

(2) Pri oceni tveganja stikov si lahko specialisti medicine dela, prometa in športa pomagajo s priporočili, ki so dostopna na spletni strani KIMDPŠ.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice