Ekonomsko-socialni svet o minimalni plači znova ta petek

V petek, 18.11.2022 se bodo na izredni seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) nadaljevali pogovori o minimalni plači. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je napovedalo tudi predstavitev izhodišč za sheme subvencioniranja za skrajšani delovni čas in čakanje na delo.

Na redni seji ESS 11. novembra 2022 se je odvila prva razprava socialnih partnerjev glede vladnega predloga o določitvi višine minimalne plače. Minister za delo je pojasnil, da gre za prvo srečanje, namenjeno izmenjavi stališč med socialnimi partnerji.

Predsednik in generalni sekretar ZDS sta jasno izpostavila stališče, da se minimalna plača po zakonu o minimalni plači uskladi enkrat letno, v januarju z inflacijo. Pri tem novo izračunana višina življenjskih stroškov po samem zakonu služi zgolj kot kontrola, da je minimalna plača določena v predpisanem okvirju 120-140 % minimalnih življenjskih stroškov, in le po potrebi kot korektiv.

S strani ZDS je bilo opozorjeno tudi na vpliv dohodninske zakonodaje z začetkom januarja 2023, ki bo neto minimalno plačo bistveno dvignila in jo približala ali celo presegla 120 % izračuna minimalnih življenjskih stroškov.

Socialni partnerji so se dogovorili, da se bodo pogovori nadaljevali na izredni seji ESS v petek, 18. 11. 2022.

Pred sejo ESS je bilo 26.10.2022 predsedniku vlade ter ministroma za gospodarstvo in delo posredovano tudi skupno stališče reprezentativnih delodajalskih organizacij in zbornic, v katerem smo izpostavili, da se v skladu z Zakonom o minimalni plači, trimesečni rok, v katerem minister, pristojen za delo, določi višino minimalne plače glede na spremembo zneska minimalnih življenjskih stroškov, izteče v januarju. Rok se tako prekriva z obdobjem, določenim za redno uskladitev minimalne plače glede na podatek o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta. Zato reprezentativne delodajalske organizacije apeliramo, da se višina minimalne plače za leto 2023 določi v januarju 2023, pri čemer se upošteva dejstvo, da nov izračun minimalnih življenjskih stroškov že vključuje uskladitev z rastjo indeksa cen življenjskih potrebščin.

Objavljeno na spletni strani ZDS.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice