Reprezentativne delodajalske organizacije proti izredni uskladitvi minimalne plače

ZDS skupaj z GZS, OZS, TZS ter ZDOPS nasprotuje napovedani izredni uskladitvi minimalne plače, saj ta ni predvidena v Zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja. 

Skupno stališče reprezentativnih delodajalskih organizacij je bilo posredovano predsedniku vlade in ministroma za gospodarstvo in delo. 

Izpostavili smo, da se v skladu z Zakonom o minimalni plači, trimesečni rok, v katerem minister, pristojen za delo, določi višino minimalne plače glede na spremembo zneska minimalnih življenjskih stroškov, izteče v januarju. Rok se tako prekriva z obdobjem, določenim za redno uskladitev minimalne plače glede na podatek o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta. Zato reprezentativne delodajalske organizacije apeliramo, da se višina minimalne plače za leto 2023 določi v januarju 2023, pri čemer se upošteva dejstvo, da nov izračun minimalnih življenjskih stroškov že vključuje uskladitev z rastjo indeksa cen življenjskih potrebščin.

Posredovano stališče je odgovor na izjavo predsednika vlade, ki je zaokrožila po medijih, da naj bi na Ekonomsko-socialni svet posredovali predlog za izredno uskladitev bruto minimalne plače, kar bi pomenilo odstopanje od Zakona o minimalni plači, ki predvideva uskladitev v januarju prihodnje leto. 

 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice