DOPOLNJENO: Dosedanja vloga za začasno čakanje na delo do nadaljnjega umaknjena s portala Zavoda RS za zaposlovanje

Zavod RS za zaposlovanje nas je obvestil, da je od včeraj zvečer dosedanja vloga za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo iz poslovnih razlogov umaknjena s portala za delodajalce.

V skladu z novo, ugodnejšo zakonodajo na Zavodu pripravljajo novo vlogo, ki jo bo v kratkem možno oddati na portalu. Vse že sprejete vloge bodo upoštevali, in jih ne bo potrebno na novo vlagati. Vloga za karanteno ostaja na portalu.

V skladu z novo, ugodnejšo zakonodajo pripravljamo novo vlogo za začasno čakanje na delo, ki jo bo v kratkem možno oddati na portalu za delodajalce.

Še naprej preko portala možno uveljavljanje povračila nadomestila plače zaposlenim zaradi odrejene karantene.

Ker bo predvidoma konec tedna začel veljati Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), ki zagotavlja ugodnejše pogoje za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo, so se na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) odločili, da dosedanjo vlogo za začasno čakanje na delo do nadaljnjega umaknejo s portala za delodajalce.

Poglavitni razlog za to je bil predvsem ta, da se je ZIUZEOP v času obravnave v DZ precej spremenil, to pomeni, da je treba vloge, ki smo jih prejeli do sedaj, precej dopolniti, poleg tega je nejasen tudi 5. odst. 29. člena, ki vpliva na samo vlogo. Nova vloga bo namreč drugačne vsebine, z več prilogami, zato ni bilo smiselno vztrajati pri prvotni, saj bi to pomenilo zelo veliko dodatnega dela, kar pa v trenutnih zelo obremenjenih razmerah ne bi bilo smotrno.

Prav zato na ZRSZ pripravljajo novo vlogo, ki jo bo v kratkem možno oddati na portalu za delodajalce, medtem ko lahko delodajalci še naprej oddajo elektronsko vlogo za uveljavljanje povračila nadomestila plače zaposlenim zaradi odrejene karantene po sedanjem zakonu (ZIUPPP).

Kot določa novi zakon (ZIUZEOP), bodo delodajalci  morali vlogo za zaposlene, ki so že na začasnem čakanju na delo iz poslovnih razlogov, pa zanje še niso oddali vloge, predložiti v 8 dneh od objave zakona (predvidoma do 18. 4. 2020). Pri tem bodo lahko upravičeni do povračila nadomestila plače od 13. 3. 2020

Tisti delodajalci, ki so že oddali vlogo za začasno čakanje na delo po sedanjem Zakonu o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP), bo ZRSZ vlogo obravnaval po novem zakonu (ZIUZEOP). To pomeni, da bodo na ZRSZ upoštevali vse že sprejete vloge, zato naprošamo delodajalce, da sledijo usmeritvam na spletnih straneh ZRSZ, saj  jim teh vlog ni treba na novo oddajati, bodo pa  v kratkem prejeli poziv za dopolnitev vloge.

Prav tako ZRSZ obvešča delodajalce, ki so želeli oddati vlogo za začasno čakanje na delo po sedanjem zakonu (ZIUPPP), vendar postopek  registracije na portalu še ni zaključen, da bodo omenjeno vlogo lahko oddali po uveljavitvi novega zakona (ZIUZEOP). 

Vse podrobnejše informacije: https://www.ess.gov.si/delodajalci/financne_spodbude/ugodnosti_pri_zaposlovanju/intukrep-povracilo-nadomestila-place

Navajamo še pojasnilo ZRSZ, ki je dostopno na: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/v-pripravi-nova-vloga-za-uveljavljanje-povracila-nadomestila:

"Obveščamo vas, da dosedanjo vlogo za začasno čakanje na delo do nadaljnjega umikamo s portala za delodajalce. V skladu z novo, ugodnejšo zakonodajo pripravljamo novo vlogo, ki jo bo v kratkem možno oddati na portalu.

Državni zbor je 2. 4. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Navedeni zakon, ki zagotavlja ugodnejše pogoje za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo, bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS. 

Kot določa novi zakon (ZIUZEOP), boste morali vlogo za zaposlene, ki so že na začasnem čakanju na delo iz poslovnih razlogov, pa zanje še niste oddali vloge, predložiti v 8 dneh od objave zakona (predvidoma do 18.4.2020). Pri tem boste lahko upravičeni do povračila nadomestila plače od 13.3.2020. 

Če ste že oddali vlogo za začasno čakanje na delo po sedanjem Zakonu o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP), ki je začel veljati 29.3.2020, bomo vašo vlogo obravnavali po novem zakonu (ZIUZEOP). To pomeni, da bomo upoštevali vse že sprejete vloge, zato vam jih ni treba na novo oddajati. V kratkem boste prejeli poziv za dopolnitev vloge.

Če ste želeli oddati vlogo za začasno čakanje na delo po sedanjem zakonu (ZIUPPP), vendar postopek vaše registracije na portalu še ni zaključen, boste omenjeno vlogo lahko oddali po uveljavitvi novega zakona (ZIUZEOP)." 

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice