Vloga za uveljavitev povračila nadomestila plače delavcem na čakanju na delo ali z odrejeno karanteno

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je na svoji spletni strani - na Portalu za delodajalce objavil vlogo za uveljavitev povračila nadomestila plače delavcem na čakanju na delo ali z odrejeno karanteno.

Delodajalci, ki portala do sedaj še niso uporabljali, se morajo sprva registrirati.

V preteklih dneh na zavodu beležijo povečano število registracij. Glede na naraščajoče potrebe so že povečali število zaposlenih na tem področju in se trudijo, da bi bile vse registracije in pooblastila urejeni v najkrajšem možnem času. Več informacij o registraciji in pooblaščanju računovodskih servisov najdete na: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/kako-registrirate-svoje-podjetje-na-nasem-portalu-za-delodajalce.

Interventni ukrep na področju plač in prispevkov je namenjen ohranitvi delovnih mest zaradi zmanjševanja negativnih posledic epidemije koronavirusa (COVID-19).

Podlaga za izvajanje je Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP; Uradni list RS, 36/2020), ki je začel veljati 29.3.2020.

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) so pristojni za izvajanje dela zakona, ki se nanaša na:

  1. delno povračilo izplačanih nadomestil plače zaposlenim, ki jim začasno ne morete zagotavljati dela zaradi posledic epidemije in izpolnjujete v zakonu navedene pogoje,
  2. povračilo nadomestil plače zaposlenim, ki ne morejo opravljati dela zaradi odrejene karantene zaradi epidemije (po zakonu o preprečevanju in obvladovanju nalezljivih bolezni).

Več informacij o ukrepu in oddaji vloge na spletni strani zavoda: https://www.ess.gov.si/delodajalci/financne_spodbude/ugodnosti_pri_zaposlovanju/intukrep-povracilo-nadomestila-place.

 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice