Delodajalci skupaj za pomoč pri dvigu minimalne plače

Združenje delodajalcev Slovenije je skupaj še z ostalimi predstavniškimi organizacijami gospodarstva na ministra za delo naslovilo pobudo za pomoč podjetjem pri dvigu minimalne plače preko najnižje osnove za obračun prispevkov.

Zadnji  dvig minimalne bruto plače za 4,9 % je zaradi izjemnega dviga cen energentov in surovin velik izziv za gospodarstvo, saj sledi visokemu dvigu v letu 2021 (+8,9 %). Delodajalska združenja in gospodarske asociacije menimo, da takšen dvig minimalne plače brez podpore za poslovne subjekte ni sprejemljiv. Glede na navedeno smo podpisniki priloženega dokumenta podali skupni predlog, in sicer, da je ne glede na četrti odstavek 144. člena in drugi odstavek 152. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 s spremembami in dopolnitvami v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2) najnižja osnova za obračun prispevkov od plače in nadomestila plače za plače in nadomestila plače, izplačane za mesece od marca do decembra 2022, minimalna plača.

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice