Minimalna plača v letu 2022 je 1.074,43 EUR

V Uradnem listu št. 5/2022 z dne 12.1.2022 je bil objavljen znesek minimalne plače, ki ga je po posvetovanju s socialnimi partnerji določil minister za delo.

Minimalna plača se za delo s polnim delovnim časom, opravljenim od 1. januarja 2022, zviša za 4,9 % in znaša 1.074,43 EUR.

V Združenju delodajalcev Slovenije ob tem ponovno opozarjamo, da je ključno, da je znesek minimalne plače znan najkasneje oktobra. Le tako bodo lahko v podjetjih naredili poslovni načrt za prihodnje leto, ki bo uspešen tako za podjetje kot zaposlene.

Opozarjamo tudi na pomanjkljivosti in nejasnosti Zakona o minimalni plači iz leta 2018, ki jih je nujno treba uskladiti v tripartitnem socialnem dialogu. Trenutno veljavni Zakon o minimalni plači namreč ni bil usklajen v socialnem dialogu, ampak je bil konec leta 2018 sprejet v Državnem zboru na predlog parlamentarne stranke.

Posledično je pustil neizbrisne negativne posledice v podjetjih  in v socialnem dialogu. Plačni sistemi so kot posledica izvajanja zakona porušeni, stroški delodajalcev se višajo, hkrati pa se zaradi enake ureditve obdavčitve neto prejemki zaposlenih ne zvišujejo ustrezno.

Za delodajalce, sindikate in tudi za ministrstvo za delo je minimalna plača ključna kategorija. Zato bi morala biti predhodno vsaj obravnavana med socialnimi partnerji. K temu nas zavezuje tudi s strani Republike Slovenije ratificirana konvencija Mednarodne organizacije dela. Le usklajena zakonodaja bo namreč prinesla koristi za vse deležnike.

Sorodne novice

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice