7. letni kongres Združenja delodajalcev Slovenije

5. decembra 2018 se je odvil že 7. letni kongres ZDS tokrat z naslovom »Pričakovani ukrepi vlade za nadaljnji uspešni gospodarski razvoj Slovenije«, na katerem so se zbrali predstavniki slovenskih delodajalcev.

Dogodek je otvoril predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, g. Marjan Trobiš, ki je uvodoma povedal, da je gospodarstvo po dolgih letih brez pravih premikov in reform na področju izboljšanja pogojev poslovanja, novo vlado pričakalo z velikimi pričakovanji. Ta pričakovanja pa je že v prvi fazi oblikovanja vlade bistveno prerešetala takrat podpisana koalicijska pogodba. Spomnil je na odzive glede davka od dohodka pravnih oseb in opozorila glede zviševanja obremenitev iz naslova prispevkov za zdravstvo, urejanja delovnih razmerij v smeri večje neprilagodljivosti trga dela, predvsem pa spremembo definicije minimalne plače na način, s katerim negira osnovni zakon o delovnih razmerjih, uničuje socialni dialog na tripartitni in bipartitni ravni, podržavlja plačno politiko v gospodarstvu, hkrati pa v trenutku dviguje stroške dela (predvsem v najbolj ogroženih panogah).

Povedal je, da je ZDS na pobudo več podjetij iz različnih panog pripravil odprto pismo, ki ga je podpisalo preko 130 direktorjev slovenskih podjetij. Podjetij, ki ne nasprotujejo dvigu minimalne plače, ampak opozarjajo na to, da tovrstne spremembe definicije minimalne plače ne prenese še tako uspešno gospodarstvo – celoten nagovor predsednika ZDS najdete v priponki levo.

Zbrane predstavnike gospodarstva je v nadaljevanju letnega kongresa nagovoril Podpredsednik Vlade RS in Minister za finance, dr. Andrej Bertoncelj, ki je predstavil prioritete Ministrstva za finance v prihodnjem obdobju.

V nadaljevanju 7. letnega kongresa ZDS sta prioritete in ukrepe za gospodarstvo oz. delodajalce v obdobju 2019-2022 predstavila tudi Državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Štromajer, ter Državni sekretar Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, g. Tilen Božič.

Po predstavitvah je sledila razprava udeležencev s predstavniki ministrstev. Državna sekretarja g. Božič in g. Štromajer ter Državna sekretarka na Ministrstvu za finance ga. Natalija Kovač Jereb so odgovarjali na vprašanja udeležencev, članov Združenja delodajalcev Slovenije, ki so opozorili na nesprejemljivost predvidenih ukrepov glede minimalne plače in neustreznost navajanj neto zneska v razpravi o minimalni plači, potrebno razbremenitev stroška dela in na še vedno prisotne birokratske ovire na področju zaposlovanja tujcev.

V drugem delu 7. letnega kongresa je mag. Maja Bednaš, v. d. direktorice Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, povzela aktualno ekonomsko situacijo in gospodarske napovedi za Slovenijo, predsednik ZDS pa je sklenil predstavitve in razpravo v zaključnem nagovoru.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice