Predlaganje REK obrazcev in popravljanje poročanih podatkov ter novosti sprejete novele Zakona o dohodnini

Dodajte v koledar
09:00 - 13:00

ZDS, Predavalnica – visoko pritličje, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

Kotizacija

Člani ZDS

130,00 €

Nečlani ZDS

180,00 €

DDV NI VKLJUČEN!

Vključuje udeležbo na izobraževanju, gradivo in pogostitev.

Pri plačilu kotizacije upoštevajte popuste, ki se seštevajo: dva ali več udeležencev -10 % popust za vsakega udeleženca.

Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pričetkom na transakcijski račun št. SI56 0201 1001 5672 692. Ob registraciji priložite dokazilo o plačilu.

Proračunski uporabniki vpišite ob elektronski prijavi v polje opombe rok plačila, ob registraciji predložite naročilnico.

Prijava na dogodek

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest oziroma na zadnji delovni dan pred izvedbo izobraževanja, do 10:00 ure. Za morebitna vprašanja smo na voljo na 01/563 48 87.

Pisne odjave (info@zds.si) upoštevamo do 2 delovnih dni pred začetkom izobraževanja, sicer zaračunavamo kotizacijo v celoti. 

Ali vam razpisan termin ne ustreza? Ali ste zamudili s prijavo na izobraževanje? Pišite nam na e-naslov martin.smalcic@zds.si, obvestili vas bom o novem terminu.

Dodatne informacije

Telefon: 01 563 48 87, Martin Šmalčič
E-naslov: martin.smalcic@zds.si 

Udeleženci izobraževanja imajo zagotovljeno brezplačno parkiranje do zasedbe mest na zunanjem parkirišču, za zapornico. Navodila za parkiranje.

Priporoči izobraževanje

Izobraževanje lahko priporočite svojim znancem, tako, da v polje vpišete elektronski naslov.

pošlji povezavo

Namen izobraževanja:

Izplačevalcem dohodkov je z Zakonom o davčnem postopku naloženo predlaganje obračunov davčnega odtegljaja (REK obrazcev) za izplačane dohodke. Pri izpolnjevanju REK obrazca je pomembna pravilna opredelitev izplačanega dohodka in v povezavi s tem pravilen obračun pripadajočih davčnih obveznosti. V primeru napak pri predložitvi REK obrazca je z zakonom zavezancem dana tudi možnost popravljanja podatkov, pri čemer je treba biti pozoren tako na vsebino popravljenega REK obrazca, kot tudi na pravilen način oddaje popravka.

S Pravilnikom o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu je določeno, da se na REK-1 obrazcih poročajo tudi podatki o povračilih stroškov, ki so izplačani v višini, ki ni obdavčena in drugih dohodkih iz delovnega razmerja, ki so neobdavčeni od 1. 1. 2016 dalje pa navedeni Pravilnik določa tudi poročanje podatkov za oblikovanje prijave podatkov o osnovah in sprememb teh podatkov.

V letu 2018 je spremenjen analitičen del REK-1 obrazca na podlagi novele Zakona o dohodnini. Spremembe in dopolnitve analitičnega dela REK-1 obrazca vplivajo na vse delodajalce, saj se ločeno poroča o povračilih stroškov službene poti in povračilih stroškov v povezavi z napotitvijo na delo v tujino. V letu 2019 pa se največ sprememb pri poročanju nanaša na spremenjeno davčno obravnavo regresa, kar bomo prikazali na primerih.

Na predavanju vas bomo na primerih seznanili tako s poročanjem podatkov kot tudi z načinom popravljanja že predloženih REK obrazcev. Poudarek bo dan predvsem poročanju o dohodkih iz delovnega razmerja, pri čemer vas bomo opozorili tudi na posamezne zakonske določbe, ki se nanašajo na vsebino posameznih dohodkov.

Dodatno bodo predstavljene tudi novosti sprejete novele Zakona o dohodnini. Predstavili vam bomo novosti davčne obravnave dohodkov iz delovnega razmerja in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, ter vpliv teh novosti na predlaganje REK obrazcev.

Program:

  • Poročanje podatkov o izplačanih dohodkih na REK obrazcih
  • Posebnosti pri poročanju podatkov za dohodke, ki se izplačujejo za daljše obdobje
  • Popravljanje podatkov na REK obrazcu, popravljanje v primeru sodnih odločb in popravljanje v primeru vračila dohodka,
  • Poročanje dodatnih podatkov na individualnem REK obrazcu
  • Poročanje podatkov potrebnih za oblikovanje podatkov o pokojninskih osnovah in popravljanje teh podatkov
  • Poročanje podatkov o povračilih stroškov na analitičnem delu REK-1 obrazca
  • Poročanje in popravljanje podatkov o izplačilu regresa
  • Primeri izpolnjevanja REK obrazcev za dohodke iz delovnega razmerja
  • Novosti sprejete novele Zakona o dohodnini
  • Vprašanja in odgovori

Odmor je predviden ob 10:30 uri.

Predavatelji

Dušanka

Dušanka Uhan

Strokovnjakinja s področja obdavčitve dohodkov fizičnih oseb in obračuna prispevkov

Dušanka Uhan, strokovnjakinja s področja obdavčitve dohodkov fizičnih oseb in obračuna prispevkov

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice