ZDS zaradi vse večjega vpliva koronavirusa na poslovanje gospodarstva ponovno poziva ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za delo k takojšnji pripravi ukrepov

Izjava za medije Združenja delodajalcev Slovenije

Danes, 4.3.2020 je Združenje delodajalcev Slovenije zaradi vse večjega vpliva koronavirusa na celotno gospodarstvo ponovno pozvalo ministra za gospodarstvo k nujnemu sklicu Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno gospodarsko okolje, v katerem sedijo predstavniki vseh organizacij v Sloveniji, ki interesno zastopajo gospodarstvo.

Vpliv pojava koronavirusa se je s širjenjem le tega iz izvora izbruha Kitajske na naše sosednje države in ostale države Evropske unije intenziviral. Posledice se ne odražajo več zgolj v podjetjih, ki so močno vezana na Kitajski trg, temveč so se s pojavom v praktično celotni Evropi razširila na vse ravni oziroma dejavnosti gospodarstva. Posledice se kažejo na drastičnem upadu poslovanja, v nekaterih dejavnostih celo ničelnim poslovanjem. Na Združenju delodajalcev Slovenije namreč dnevno prejmemo vrsto pozivov s strani naših članov k takojšnjemu ukrepanju, saj so v mnogih podjetjih zaradi upada ali skoraj ničelnega poslovanja že prisiljeni k odpuščanju zaposlenih.

Zaradi ustrezne izmenjave informacij in pripravljenosti na soočanje s posledicami za celotno gospodarstvo smo že 25.2.2020 na ministra za gospodarstvo g. Zdravka Počivalška naslovili poziv po nujnem sklicu Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, v katerem smo zbrani predstavniki vseh organizacij v Sloveniji, ki zastopamo celotno gospodarstvo. Ker odgovora nismo prejeli, smo danes 4.3.2020 na ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za delo ponovno naslovili nujni poziv k takojšnji pripravi ukrepov v sodelovanju s socialnimi partnerji.

Ob tem smo že predlagali ukrepe v smeri subvencioniranja čakanja na delo in subvencioniranja krajšega delovnega časa ter omilitev vseh zakonskih pogojev za delo na daljavo oziroma delo od doma.

Na Združenju delodajalcev Slovenije pozivamo k takojšnji pripravi ukrepov, saj je že danes potreba po njihovi aktivacije, da bomo skupaj tako podjetjem kot zaposlenim omogočili preživetje v času trajanja omejitev zaradi koronavirusa.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice