Združenje delodajalcev Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije odstopili od Socialnega sporazuma za obdobje 2015-2016

Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije in Trgovinska zbornica Slovenije z današnjim dnem odstopamo od Socialnega sporazuma za obdobje 2015-2016, ki smo ga podpisali 5. februarja 2015. Obvestilo o našem odstopu smo posredovali predsedniku Vlade RS, ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predsedniku ESS.

Socialni sporazum določa, da je potrebno o temeljnih vprašanjih s področja delovnopravne zakonodaje, zdravstva in pokojninskega zavarovanja ter plačnega sistema v javnem sektorju doseči soglasje vseh socialnih partnerjev, torej vlade, sindikatov in delodajalcev. Socialni sporazum določa tudi, da kolektivne pogodbe dejavnosti predstavljajo temelj za določanje višine in načina obračuna plač v zasebnem sektorju. Navsezadnje pa socialni sporazum določa, da je raven pravne varnosti, zaupanje ljudi v pravni sistem in v delo državnih ter sodnih organov odvisna tudi od uresničevanja pravic v praksi, trajanja upravnih in sodnih postopkov, dostopnosti do pravnih sredstev ter od predvidljivosti in stabilnosti pravnih norm.

Z načinom sprejemanja enega izmed temeljnih zakonov s področja delovnopravne zakonodaje, to je Zakona o dopolnitvah Zakona o minimalni plači, sta dva socialna partnerja bistveno kršila vsaj tri določbe socialnega sporazuma, kar je za nas popolnoma nesprejemljivo. S takšnim načinom sprejema zakona je močno omajano zaupanje med socialnimi partnerji in onemogočen potek socialnega dialoga v naši državi.

Milan Lukić, l.r.
Predsednik ZDS

mag. Mariča Lah, l.r.
Predsednica TZS

Drago Delalut, l.r.
Predsednik ZDOPS

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice