Združenje delodajalcev Slovenije opozarja na posledice predlaganega dviga minimalne plače

IZJAVA ZA JAVNOST ZDRUŽENJA DELODAJALCEV SLOVENIJE

Na posvetu ministra za delo s socialnimi partnerji 19.1.2021 je bil s strani MDDSZ predstavljen predlog dviga minimalne plače za delo opravljeno od 1.1.2021, ki mu je Združenje delodajalcev Slovenije odločno nasprotovalo.

V Združenju delodajalcev Slovenije že od marca lani ob navedbi vseh dejstev o situaciji, ki jo je prinesla pandemija, ter napovedih za letošnje leto, opozarjamo na potrebnost zamrznitve dviga minimalne plače vsaj za letošnje leto.

ZDS je opozorilo na neizogibne posledice dviga minimalne plače, kot so enormen dvig celotnih stroškov dela, vpliv na likvidnost ter povečanje števila brezposelnih.

Slovensko gospodarstvo je sredi največje gospodarske krize v zadnjih 70 letih, ki je posledica COVID-19. Ne samo da ni videti kako dolgo bo le ta še trajala, še manj lahko predvidimo kdaj se bo uspelo gospodarstvu vrniti na raven, ki smo jo dosegali v letu 2019. Okrevanje našega gospodarstva pa ni odvisno le od nas samih, temveč tudi od naših največjih izvoznih partnerjev, saj je naše gospodarstvo izredno izvozno usmerjeno. Vsekakor pa so si vsa mnenja enotna v oceni, da okrevanja, kaj šele vrnitve na nivo poslovanja iz leta 2019, v letošnjem letu ne bo.

V času, ko se torej soočamo z najglobljo gospodarsko krizo, gospodarstvo ne zmore niti najmanjšega dodatnega pritiska na stroške dela. Ne smemo pozabiti, da je večji del gospodarstva zaprt že do 6 mesecev skupaj in da v tem času nimajo nobenih prihodkov iz poslovanja. Delodajalci ne vidimo, iz kje bi lahko krili višje stroške minimalne plače, saj v situaciji kot so, ne morejo financirati niti fiksnih stroškov. Rezerve so pošle že v preteklem letu, najpomembnejše pa bo, kako bodo podjetja pripravljena ob koncu krize, kakšna bo njihova konkurenčnost, katere pomemben dejavnik so stroški dela v zrelem gospodarstvu.  Zavedati se moramo, da ob koncu krize ne bo prostora za dvigovanje cen proizvodov in storitev niti na domačem niti na tujih trgih.

Na Združenju delodajalcev Slovenije smo v dnevnem dialogu s svojimi člani, ki že več kot eno leto opozarjajo, da je zamrznitev minimalne plače nujna. Še več, naši člani si ne znajo predstavljati, da bi se sredi največje krize višina minimalne plače, ki je tudi izhodišče za nivo ostalih plač, kakorkoli dvignila. Opozarjamo, da se z dvigom minimalne plače in s tem stroškov dela neposredno izničujejo vsa dosedanja prizadevanja, ki jih je Vlada RS v času korona krize vlagala v ohranitev delovnih mest. ZDS je za enako nadomestitev razlike v plačilu zaposlenih večkrat predlagalo neto krizni dodatek, ki bi ga mesečno izplačevali v času zamrznitve minimalne plače in bi ga v celoti  krila država.

Predlog, ki ga kot delno nevtralizacijo dviga minimalne plače predlaga ministrstvo, to je vrnitev osnove za odmero prispevkov na višino minimalne plače za obdobje 6 mesecev, pa delodajalcem ne povrne niti 40% dviga stroškov dela, večina dviga bo tako neposredni strošek posameznega delodajalca.

Na Združenju delodajalcev Slovenije zato predloga ministrstva ne moremo podpreti in Vlado RS pozivamo, da se v okviru PKP8 najde ustreznejša rešitev, ki bo vsaj prevzela večje breme dviga minimalne plače s pleč delodajalcev in vsaj za celotno leto 2021.

Združenje delodajalcev Slovenije

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice