Združenje delodajalcev Slovenije ima velika pričakovanja do novih pravil delovanja ekonomsko socialnega sveta

V petek 9.12.2016 bodo na dnevnem redu seje Ekonomsko socialnega sveta končno obravnavana nova Pravila delovanja ESS. Združenje delodajalcev Slovenije se bo po polletnem neudeleževanju sej Ekonomsko socialnega sveta petkove seje udeležilo, do novih Pravil pa gojimo visoka pričakovanja, saj je njihov sprejem predpogoj za ponovno vzpostavitev socialnega dialoga v okviru ESS.

Tripartitni socialni dialog v Sloveniji je že več kot leto dni na najnižji ravni v dvajsetletni zgodovini naše države. Negiranje delodajalcev v socialnem dialogu znotraj Ekonomsko socialnega sveta se je pričelo z enostranskim sprejetjem nove definicije minimalne plače, nadaljevalo z neupoštevanjem pri sprejemanju davčnih sprememb, zakona o vajeništvu, predloga zdravstvene reforme in še bi lahko naštevali.

Upravni odbor Združenja (ZDS) je tako junija letos odločil o najostrejši obliki, neudeleževanju sej Ekonomsko socialnega sveta, dokler se ne povrne ustrezna raven dialoga med vsemi tremi partnerji (vlado, sindikati in delodajalci), ki bo temeljila na spoštovanju in zaupanju.

Odločitvi Združenja delodajalcev Slovenije so se pridružile tudi ostale delodajalske organizacije in zbornice. Pogoj za ponovno udeleževanje sej Ekonomsko socialnega sveta pa so na novo opredeljena pravila njegovega delovanja, ki jih je imela nalogo pripraviti tripartitna delovna skupina.

27. julija letos je na pobudo tako delodajalske kot sindikalne strani v dinamiko priprave Pravil delovanja ESS s skupnim sestankom posegel tudi Predsednik Vlade RS, ki se je zavezal, da bo pospešil ponovno vzpostavitev najvišje ravni socialnega dialoga v državi.

Kljub obljubi predsednika vlade o pospešitvi v mesecu juliju, bodo Pravila delovanja ESS na mizi Ekonomsko socialnega sveta šele jutri. V tem času je Združenje delodajalcev Slovenije vztrajalo pri neudeleževanju sej Ekonomsko socialnega sveta (in tudi ZDOPS), kljub temu, so ne glede na enotno začetno stališče, po poletju določene zbornice znova sedle za mizo ESS. Izključevanje delodajalske strani pri najpomembnejših spremembah zakonodaje v Sloveniji za ZDS namreč ni sprejemljivo in odraža popolno negiranje socialnega dialoga. Vztrajanje in pokončna drža Združenja je pripeljala do tega, da se – kljub dolgotrajnemu postopku – jutri začenja razprava o novih temeljih delovanja Ekonomsko socialnega sveta.

Jutrišnje seje ESS se bodo predstavniki Združenja delodajalcev Slovenije udeležili z visokimi pričakovanji do Pravil, ki bodo obravnavana. Skrajni čas je, da se dialog vrne za mizo, ki je bila več kot 20 let osrednje mesto tripartitnega socialnega dialoga v Sloveniji in podstat vsem uspešnim strukturnim spremembam v naši državi.

Marjan Trobiš
Predsednik
Združenje delodajalcev Slovenije

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice