Upravni odbor Združenja delodajalcev Slovenije zahteva razbremenitev stroškov dela v gospodarstvu

Združenje delodajalcev Slovenije predloga, kot bi bil danes obravnavan na 290. seji Ekonomsko socialnega sveta, ne podpira. Združenje delodajalcev Slovenije pričakuje, da bo ministrstvo za finance z delodajalci nadaljevalo pogajanja, v katerih bo poiskalo dodatne vire znotraj optimiziranja javne porabe in ne iz žepa delodajalcev.

V začetku leta 2016 smo imeli vsi delodajalci možnost posvetovanja z ministrom Mramorjem, ki je jasno izrazil, da denarja za splošno razbremenitev ni in da je možno zgolj in samo prestrukturiranje znotraj obstoječih sredstev.

Znotraj tega okvira je minister Mramor poiskal rešitve v smeri znižanja dohodnine in nadomestitve izpada tega vira preko dviga stopnje davka od dohodka pravnih oseb.

To pomeni, da je po predlogih ministrstva razbremenjeno neto izplačilo zaposlenih, medtem ko na strani delodajalca uvaja višjo obremenitev preko davka od dohodka pravnih oseb. Torej »delodajalec sam sebi plača znižanje davka«.

V tem času pa se je glede na dogajanja v javnem sektorju situacija izredno spremenila, saj je ministrstvo za finance (oz. vlada) uspela najti preko 100 mio EUR sredstev za različna povišanja v javnem sektorju (plače, pokojnine, itd.). Ob tem poudarjam, da potekajo pogajanja za še nadaljnja zvišanja prejemkov v javnem sektorju, ki naj bi zahtevala še dodatnih 300 mio EUR sredstev.

To pa bistveno spremeni izhodišče usklajevanj za davčne spremembe, saj je vlada očitno uspela zagotoviti sredstva za javni sektor, za gospodarstvo pa ne. Takšna situacija daje občutek, da javne finance niso pod kontrolo, saj zneskov od 100 do 300 milijonov EUR ni moč najti preko noči. Iz tega razloga tudi začudeno spremljamo izjave ministra Mramorja, ki izraža ogorčenje nad odzivom delodajalskih organizacij ter jim očita neverodostojnost.

Zaradi tega novega izhodišča Združenje delodajalcev zahteva, da ministrstvo za finance zniža stroške dela v gospodarstvu in najde ustrezna sredstva brez kakršnihkoli dodatnih obremenitev gospodarstva.
ZDS ne nasprotuje dvigom plač v javnem sektorju, vendar zgolj v okviru obstoječe mase plač.

Združenje delodajalcev Slovenije predloga, kot bi bil danes obravnavan na 290. seji Ekonomsko socialnega sveta, ne podpira.

Združenje delodajalcev Slovenije pričakuje, da bo ministrstvo za finance z delodajalci nadaljevalo pogajanja, v katerih bo poiskalo dodatne vire znotraj optimiziranja javne porabe in ne iz žepa delodajalcev.

Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice