Stališče ZDS do ukrepov Vlade RS - subvencioniranje čakanja na delo in 14. avgust

Predsednik ZDS je v imenu članov Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) pozdravil hiter odziv Vlade RS in izkazano razumevanje ter podporo pomoči podjetjem - delodajalcem na prizadetih območjih zaradi poplav. Naša skupna želja je, da bi ta podjetja lahko čim prej ponovno vzpostavila proizvodnjo in ohranila delovna mesta.

Združenje delodajalcev Slovenije se zavzema za ukrep 100-odstotnega subvencioniranja čakanja na delo podjetjem, ki so bila v poplavah neposredno prizadeta, za ostala podjetja – posredno prizadeta (dobavitelji, velik izpad zaposlenih zaradi sanacije doma...) pa za sofinanciranje v višini 80 odstotkov. Glede na javno predstavljen dogovor, v ujmi najbolj prizadeti delodajalci takšen ukrep pričakujejo (tako je bilo tudi v času krize zaradi epidemije Covid, kjer so podjetja utrpela le poslovno škodo).

Na ZDS razumemo, da je tudi predlog o dnevu solidarnosti 14. avgustu, dela prostem dnevu, podan z najboljšimi nameni za dodatno možnost prizadetim, da lahko podaljšan vikend izkoristijo za odpravljanje posledic poplav. Vendar pa moramo kot predstavnik delodajalcev opozoriti, da bodo s tem delodajalci (tudi tisti, ki so jih poplave neposredno prizadele) imeli dodatne stroške. Podjetja, ki so bila v poplavah manj oškodovana v poplavah in so že zagnala proizvodnjo, bodo zaradi tega ukrepa ob dodatne prihodke.

Predlagani ukrep dela prostega dneva tudi ni ciljno orientiran, saj na najbolj prizadetih območjih živi približno četrtina delovno aktivnega prebivalstva, prostega dne pa bo deležna velika večina zaposlenih v Sloveniji, ki jih poplave niso prizadele. Hkrati menimo, da ukrep ne bo dosegel željenega učinka, saj bo na terenu izredno težko organizirati in koordinirati pričakovano veliko število prostovoljcev. Tudi s strani delodajalcev smo samo v nekaj urah po medijski objavi razglasitve dneva solidarnosti prejeli tudi številna vprašanja glede upravičenosti do prostega dne, načina obračuna tega dne, ali se enačijo podjetja ipd.

Iz vseh navedenih razlogov smo vladi predlagali namesto dela prostega dne dodaten delovni dan, obračunane stroške zaposlenih za ta dan pa bi solidarno namenili za pomoč prizadetim v poplavah, država pa bi se za ta dan odpovedala davkom in prispevkom od plač.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice