Reprezentativne delodajalske organizacije glede Zakona o dolgotrajni oskrbi: dodatnim finančnim obremenitvam se bomo zoperstavile

SPOROČILO ZA JAVNOST

Reprezentativne delodajalske organizacije, članice ESS, ostro protestiramo ob včerajšnjem sprejemu Zakona o dolgotrajni oskrbi v Državnem zboru RS brez predhodnega soglasja socialnih partnerjev glede financiranja dolgotrajne oskrbe.

Zakon pomeni dodatno obremenitev za slovensko gospodarstvo, kar je povsem nesprejemljivo. Vodi v nadaljnje zmanjšanje njegove konkurenčnosti in lahko posledično ogrozi številna delovna mesta.

Reprezentativne delodajalske organizacije se bomo finančnim obremenitvam delodajalske strani zoperstavile s predlogom veta v Državnem svetu RS.

V Zakonu o dolgotrajni oskrbi sprejete obremenitve za dolgotrajno oskrbo dodatno obremenjujejo gospodarske družbe, kljub temu da je skupna prispevna stopnja delavcev in delodajalcev že sedaj med najvišjimi v Evropski uniji. Na to smo delodajalske organizacije, članice ESS, opozorile že v fazi obravnave predloga zakona na Ekonomsko-socialnem svetu. Ponovno izpostavljamo, da se strinjamo s potrebo po sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe, vendar pa mora biti ta financirana v okviru obstoječih prispevnih stopenj, nikakor pa ne z dodatnimi obremenitvami delodajalcev.

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije se bomo določbam glede financiranja dolgotrajne oskrbe postavile po robu s predlogom veta v Državnem svetu RS. Vztrajali bomo, da se financiranje dolgotrajne oskrbe začasno ohrani v skladu z določbami trenutno še veljavnega zakona. Najkasneje do 30. junija 2025 pa se mora v okviru pogajalske skupine ESS pripraviti kompromisna rešitev v posebnem zakonu, ki bo uredila vire financiranja dolgotrajne oskrbe.

Če se bo dosedanja praksa kršitev pravil socialnega dialoga nadaljevala še naprej, bomo reprezentativne delodajalske organizacije razmislile tudi o izstopu iz Ekonomsko-socialnega sveta.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice