Ravnajmo odgovorno in se cepimo proti COVID-19

SPOROČILO ZA JAVNOST

Delodajalske organizacije pozivamo prebivalce Republike Slovenije, da tudi po izteku epidemije ravnajo odgovorno in se udeležijo cepljenja proti COVID-19, ter s tem prispevajo k temu, da se v jesenskem času gospodarske razmere zaradi porasta okužb s COVID-19 ne bodo ponovno zaostrile.

Vlada Republike Slovenije ni podaljšala veljavnosti Odloka o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije (Ur. l. RS, št. 73/21), s čimer se je s 15. 6. 2021 epidemija COVID-19, ki je bila razglašena za območje Republike Slovenije, iztekla. Posledično je vlada odpravila tudi večino ukrepov, ki so se nanašali na omejitve zbiranja prebivalstva ter opravljanje storitvenih dejavnosti.

Prihaja čas dopustov ter s tem čas druženja in ponovnega obiska različnih destinacij, kar je bilo v času trajanja epidemije omejeno ali celo onemogočeno. Številni državljani bomo tako poletne mesece izkoristili za dolgo pričakovan oddih, sprostitev ter nenazadnje za druženje, ki je bilo do sedaj omejeno.

Po sprostitvi omejitev se zato obračamo na prebivalce Republike Slovenije, pravzaprav na vsakega izmed nas, da skupaj vsi še naprej ravnamo odgovorno in se držimo pravil NIJZ. V nasprotnem primeru lahko v jesenskem času ponovno nastopi povečano število zabeleženih primerov okužb s COVID-19, s tem pa lahko pride do ponovne razglasitve epidemije in posledično do sprejema novih omejevalnih ukrepov pri opravljanju številnih gospodarskih dejavnosti.

Ponovnih ukrepov, ki bi prinesli omejitve ali celo prepovedi opravljanja določenih dejavnosti, slovensko gospodarstvo po našem prepričanju ne bi več preneslo, saj je glede na trenutne finančne razmere težko pričakovati dodatno pomoč iz proračunskih virov. V primeru, da bi se gospodarska kriza zaradi ponovne epidemije COVID-19 zaostrila, bi to neobhodno pomenilo konec poslovanja številnih podjetij in še dodatno izgubo delovnih mest.

Glede na navedeno se Trgovinska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije obračamo na vse prebivalce Republike Slovenije, da v času po zaključku epidemije še vedno ravnamo kar se da odgovorno do sebe, svojih bližnjih in drugih soljudi, pri čemer moramo dosledno spoštovati ukrepe, ki so še v veljavi in se udeležiti cepljenja proti COVID-19 ter tudi na ta način prispevati k stabilnemu gospodarskemu in družbenemu okolju.

TRGOVINSKA ZBORNICA SLOVENIJE
GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
ZDRUŽENJE DELODAJALCEV SLOVENIJE

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice