Poziv reprezentativnih delodajalskih organizacij (TZS, OZS, ZDS, ZDOPS) k znižanju davkov na predkrizno raven

Štiri reprezentativne delodajalske organizacije Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) smo posredovale dopis Državnemu zboru, Državnemu svetu in Vladi Republike Slovenije, v katerem smo poslance, državne svetnike in vlado pozvale, naj država vse davke, ki jih je v kriznem času povečala ter s tem obremenila tako prebivalstvo kot tudi gospodarstvo RS, vrne na predkrizno raven.

TZS, OZS, ZDS in ZDOPS zaskrbljeno spremljamo predloge za povišanje plač, med drugim tudi zadnji predlog ministrice za delo Anje Kopač Mrak za povišanje minimalne plače v višini 4,7 %. Predlogi o dvigu plače presegajo celo napovedi o
letošnji gospodarski rasti in sprožajo pritiske na povišanje plač v zasebnem in v javnem sektorju, kar prinaša še dodatne finančne obremenitve, med zaposlenimi v gospodarstvu pa čedalje večjo uravnilovko.
Naše stališče je, da so ustreznejše rešitve ugodnejši davki ter zagotovitev učinkovite javne porabe. Velja opozoriti, da še vedno veljajo t. i. krizni davki, kot sta višji DDV in višji davek na dohodek pravnih oseb, kljub temu da je kriza že za nami. Zato smo poslance, državne svetnike in vlado pozvali, naj država vse davke, ki jih je v kriznem času povečala, vrne na predkrizno raven. Na ta način bomo omogočili zaposlenim, gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom v naši državi primerljive razmere in davčne obremenitve glede na predkrizno obdobje ter zagotovili pogoje za nadaljnjo gospodarsko rast.

Trgovinska zbornica Slovenije
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije
Združenje delodajalcev Slovenije

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice