Poziv ministrstvu: Čezmejno izvajanje storitev, tedenski delovni migranti in nujni poslovni razlogi – izenačitev statusa

Predstavniki delodajalskih združenj in zbornic so na ministra za notranje zadeve 29.3.2021 naslovili poziv za spremembe Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19.

"Slovenska podjetja v veliki meri čezmejno opravljajo storitve, največ v sosednjih državah. Številna podjetja so v fazi izvajanja oziroma še dokončanja del, ki jih opravljajo njihovi delavci. Glede na spremembe Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (v nadaljevanju: Odlok) predlagamo, da se čezmejno napotene delavce, tedenske delovne migrante in prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov nujno izenači s čezmejnimi delovnimi dnevnimi migranti, ki so v Odloku določeni kot izjema. Za čezmejno napotene delavce v tujini in vse delavce migrante morajo veljati enaka pravila, prav tako za prehajanje meje zaradi nujnih poslovnih razlogov. Glede na to, da gre za pomemben segment gospodarstva, vljudno prosimo za čimprejšnje ukrepanje in spremembe.

Prav tako bi radi opozorili, da se Odlok, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 46/2021 z dne 28.3.2021, v 11. členu v 1. odstavku 1. točka dopolni tako, da se doda tudi osebe iz 1. točke 5. odstavka 9. člena (negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2)."


 

12.4.2021 je bil prejet odziv Ministrstva za notranje zadeve, ki je priložen v priponki spodaj.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice