Pismo predsednika ZDS: Delodajalci ob vstopu v ESS pričakujemo spoštovanje pravil in ponovno razpravo o ključnih temah na trgu dela

Spoštovani člani Združenja delodajalcev Slovenije,

lani julija je Združenje delodajalcev Slovenije (in ostale delodajalske organizacije, članice ESS) izstopilo iz Ekonomsko-socialnega sveta, s pogojem, da se vzpostavi enakopravni tripartitni socialni dialog, ki bo temeljil na spoštovanju Pravil ESS. Razlog za naš izstop iz ESS je bilo nezadovoljstvo na podlagi kršitev pravil socialnega dialoga oz. ESS, ki je trajalo več mesecev, kršitve pa so se skozi čas stopnjevale, predvsem na področjih zakonodaje s področja trga dela, davkov….

Na pragu poletja 2024 smo delodajalci in sindikati z vlado po skoraj letu prizadevanj uskladili posebno deklaracijo o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta, ki naj bi zagotovila enakopraven tripartitni socialni dialog pri obravnavi predpisov, strateških vprašanj, dokumentov in ukrepov, ki se nanašajo na ekonomsko in socialno politiko v Sloveniji. Reprezentativne delodajalske organizacije smo izrazile zadovoljstvo, da se je vlada končno zavezala spoštovati Pravila delovanja ESS, ki jih je v preteklosti prepogosto oziroma sistematično kršila. Predvsem pa je pomembna zaveza vlade, da ne bo mimo ESS sprejemala ali predlagala v sprejetje predpise, ki sodijo v temeljna ekonomska in socialna področja, ki v skladu s Pravili delovanja ESS sodijo v obravnavo na ESS.

Tik pred prvo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) smo reprezentativne delodajalske organizacije v petek, 28. junija, z vlado in reprezentativnimi sindikati podpisale deklaracijo o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga s ciljem, da bo z oživitvijo ESS narejen pomemben korak naprej pri ključnih reformah, ki bi morale biti v skladu z načrtom za okrevanje in odpornost pripravljene do 1. januarja 2025, in naj bi prispevale tudi k razbremenitvi slovenskega gospodarstva, nikakor pa ne njegovega dodatnega obremenjevanja.

Reprezentativne delodajalske organizacije smo izpostavile pričakovanje, da bo ponovni zagon ESS prinesel kompromisne rešitve nekaterih najbolj perečih odprtih vprašanj na nekaterih ključnih strateških področjih. Vsebinske teme, ki jih bomo socialni partnerji tako naslovili v okviru prvih treh sej ESS, so področja davčne obravnave napotitve delavcev v okviru čezmejnega izvajanja storitev, evidentiranja delovnega časa, financiranja dolgotrajne oskrbe, zdravstvene dejavnosti, pokojninskega zavarovanja ter prenove davčne zakonodaje.

Na prvi seji ESS 28.6.2024 smo tako po skoraj enoletnem nedelovanju razpravljali o predlogih sprememb davčne zakonodaje, izhodiščih za spremembe zakona o evidencah delovnega časa ter izhodiščih za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

Združenje delodajalcev Slovenije pričakuje, da bo vlada prisluhnila delodajalcem in v novoustanovljenih tripartitnih strokovnih odborih uresničila svojo obljubo, da bodo upoštevani argumenti gospodarstva in v konsenzu sprejete rešitve, ki bodo omogočale tako konkurenčno gospodarstvo kot ustrezno varstvo zaposlenih.

Marjan Trobiš
Predsednik ZDS

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice