Nujni ukrepi za ohranjanje konkurenčnosti na področju čezmejnega izvajanja storitev

Delodajalske organizacije – Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije opozarjamo na zamude pri sprejemanju konkretnih ukrepov, ki bodo uredili problematiko čezmejnega opravljanja storitev. Zato smo na predsednika vlade in pristojne ministre naslovile prošnjo za skupni sestanek z ministri za finance, za delo in za gospodarstvo. Pričakujemo, da se časovnica, ki je bila usklajena med socialnimi partnerji, ne bo več podaljševala in bodo konkretni ukrepi sprejeti še pred poletjem, najkasneje do konca junija.

Izvoz storitev je eden izmed vitalnih interesov slovenskega izvozno usmerjenega gospodarstva. V letu 2021 so podjetja, ki z napotenimi delavci izvajajo storitve v tujini, v slovenski BDP prispevala 8,9 % delež (kljub pandemiji). 

Zadnja sprememba Zakona o čezmejnem izvajanju storitev bo z uveljavitvijo sprememb bistveno poslabšala konkurenčnost slovenskega izvozno usmerjenega gospodarstva v primerjavi s konkurenčnimi državami članicami EU. Na ESS je bilo zato dogovorjeno, da se do konca marca 2023 predlagajo mednarodno primerljivi ukrepi za ohranitev konkurenčnosti storitveno-izvoznega dela slovenskega gospodarstva, vključno s spremembami na davčnem področju. Ta rok je bil kasneje podaljšan do 1. maja 2023. Kljub aktivnostim na ministrstvih za delo, za finance in za gospodarstvo, ki so vpeta v oblikovanje sprememb, ti ukrepi do danes še vedno niso oblikovani. 

Delodajalske organizacije izpostavljamo, da si ne moremo privoščiti, da bi zaradi neugodne regulacije izgubili pomemben delež našega gospodarstva. Slovenska podjetja namreč opozarjajo, da potrebujejo konkretno rešitev najkasneje do konca junija, sicer bodo prisiljena iskati druge možnosti, tudi s selitvijo sedežev podjetij v sosednje države.

Celoten poziv najdete v priponki levo.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice