Delodajalske organizacije ne nasprotujemo prenosu EU direktiv v Zakon o delovnih razmerjih

Delodajalske organizacije (Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) ne nasprotujemo prenosu EU direktiv v Zakon o delovnih razmerjih, ne moremo pa pristati na ostale predlagane spremembe, ki niso bile usklajene med vsemi socialnimi partnerji, kar smo izpostavili v pismu predsedniku vlade.  

Podpisniki pisma izpostavljamo, da predlog zakona ni uravnotežen, saj ne upošteva nobenega predloga sprememb s strani delodajalcev. Poleg tega so postopek pogajanj zaznamovale kršitve pravil delovanja Ekonomsko socialnega sveta, kar je bil tudi eden od razlogov, da smo delodajalska združenja in zbornice izstopili iz ESS. Delodajalci smo spomnili, da pogajanja glede sprememb ZDR niso bila zaključena, zato je predlogu zakona nasprotoval tudi največji delodajalec, Ministrstvo za javno upravo.

Delodajalske organizacije tudi ne moremo pristati na izsiljevanje, češ, da bo morala država plačati visoko kazen Evropski komisiji, v kolikor ne bo novela zakona pravočasno sprejeta, in sicer do 15. novembra letos. Zato predlagamo, da naj v izogib kazni pripravljavci sprememb zakona iz tega odstranijo določila, ki niso bila usklajena z vsemi socialnimi partnerji in naj bo v parlamentarno proceduro predložena novela samo s spremembami, vezanimi na prenos dveh EU direktiv. 

V kolikor bo vlada v parlamentarno proceduro uvrstila tak predlog zakona, kot je sedaj pripravljen, bo to velik madež za slovensko demokracijo in slovenski socialni dialog, kar bo morala Vlada pojasniti tudi Evropski komisiji, ki je z zapleti in kršitvami že seznanjena.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice