Delodajalci predlagajo dodatne ukrepe za #PKP3

Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije smo pripravili usklajen nabor dodatnih ukrepov za omilitev posledic epidemije COVID-19. 

Delodajalci med drugim na področju trga dela predlagamo:

  • subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, poenostavitve odreditve dela od doma/drugega dela, podaljšanje pogodbe o zaposlitvi ob izpolnitvi starostnih pogojev za upokojitev zgolj ob soglasju delodajalca, regres za letni dopust v dveh obrokih ter možnost izplačila do konca koledarskega leta.

Na finančnem področju skupno predlagamo sledeče ukrepe: pomoč najbolj prizadetim panogam, širitev pozavarovanja terjatev na slovenski trg ter odkup terjatev, ustanovitev investicijskega sklada za pospešitev investicij, subvencioniranje dela najemnin poslovnim subjektom, ki so bili prizadeti zaradi odlokov. Dodatno predlagamo tudi oprostitev plačila nadomestil za stavbna zemljišča za leto 2020 podjetjem, ki so zaradi razglasitve epidemije COVID-19 utrpeli padec poslovanja, ter zakonsko ureditev sistema upravljanja z nenevarnimi in nevarnimi odpadki tako, da bo sistem tekel nemoteno in bo dosežena visoka stopnja samozadostnosti na tem področju.

Predloge najdete jih v priponki levo.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice