Delodajalci po srečanju s predsednikom Vlade RS brez dogovora o predlogu interventnega zakona v zdravstvu

Predsednik Vlade, Robert Golob se je danes 6.12.2023 srečal s predstavniki delodajalskih organizacij (Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije).

V središču razprave med predstavniki vlade in delodajalskih organizacij (ki sta se ga udeležila predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, Marjan Trobiš in generalni sekretar, Miro Smrekar) je bil predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva, ki med drugim zvišuje število dni izplačila bolniškega nadomestila v breme delodajalcev na 30 dni (iz 20 dni).

Na srečanju so govorili o vseh členih, ki težijo delodajalsko stran in pomenijo dodatne obremenitve za gospodarstvo, vendar bodo rešitve na glavne pripombe delodajalcev iskali v prihodnjih dneh. Na podlagi vseh podatkov, tudi tistih, s katerimi razpolaga ministrstvo za zdravje in ki jih delodajalci še niso videli, bodo sprejeli odločitev, ali je nujno, da se ta člen (30 dni boleznine v breme delodajalca) spremeni že v tem interventnem zakonu.

Predlog delodajalcev je, da bi se o vseh spremembah dogovorili januarja, ko so napovedana sistematična, redna srečanja z vlado, na katerih bomo govorili o vseh obremenitvah.

Med prednostnimi nalogami delodajalcev je še, da vlada do novega leta umakne vsaj dvig davka na dohodek gospodarskih družb, ki ga predvideva zakon o obnovi po avgustovski ujmi, in uvede obvezen solidarnostni prispevek za popoplavno obnovo ter zamakne začetek veljavnosti zakona o čezmejnem opravljanju storitev do obljubljenega sprejetja drugačne rešitve.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice