Partnerji projekta so se 16.2.2016 prvič sestali v Ljubljani in predstavili trenutno stanje usklajevalnih politik in enakosti spolov v posamezni državi.

Kljub načeloma dobro urejeni zakonodaji s tega področja in implementirani EU zakonodaji, je stanje v praksi slabo. Trgi dela na Zahodnem Balkanu so precej ne-vključujoči v praksi in vrzel med spoloma pri vključevanju na trg dela relativno velika. Ženske so v primerjavi z moškimi višje izobražene, pa so na trgu dela, predvsem v državah kandidatkah, prisotne v manjši meri. Razlog je v zanje neustreznih delovnih mestih, prisotnih stereotipih, pomanjkanju razpoložljivosti oziroma visokih stroških otroškega varstva, ipd. Ozaveščanje o pomembnosti te tematike, krepitev vloge socialnih partnerjev na tem področju in vpeljava ukrepov so zato nujni. Partnerji so pripravili vprašalnik, s katerim bodo pridobljene podrobne informacije o stanju na tem področju in kasneje pripravljen nabor potrebnih ukrepov za lažje usklajevanje dela in družine in izboljšanje stanja enakosti spolov.

 

ZDS LOGOTIPI EU 150px

With financial support by the European Union.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice