19. aprila je v prestolnici potekal že peti Dan za punce. Dogodek, ki ga Združenje delodajalcev Slovenije organizira za osnovnošolke (7., 8. in 9. razreda) in srednješolke, je zaradi svoje aktualne narave vedno dobro obiskan in z vsakim letom dobiva večje razsežnosti. Tokrat se ga je udeležilo preko 170 deklet, njihovih staršev in učiteljev.

V okviru projekta »Spreminjanje tradicionalne miselnosti skozi kolektivne pogodbe na Zahodnem Balkanu – vloga socialnih partnerjev pri usklajevanju dela in družine ter enakosti spolov (BALANCE)« je ena izmed aktivnosti namenjena šolajočim dekletom. Združenje delodajalcev Slovenije je tako ponovno organiziralo dogodek Dan za punce, ki s svojo motivacijsko vsebino spodbuja k drznejšemu razmišljanju o poklicni izbiri in možnostih, ki se dekletom ponujajo na trgu dela. Dekleta se namreč še vedno odločajo predvsem za »stereotipno ženske« poklice, čeprav bi se glede na svoje talente, želje, prav tako pa tudi na zahteve trga dela lahko odločila za naravoslovno-tehniške poklice ali poklice s področja informacijske tehnologije. Gre namreč za poklice, ki so v slovenskem prostoru trenutno iskani, v očeh mnogih pa še vedno veljajo za »stereotipno moške«.

Letošnji dogodek »Stereotipi so brezveze. Dan za punce« je z namenom preseganja stereotipov pri izbiri poklicev postregel z zanimivimi govorci, ki so predstavili svoje zgodbe in izkušnje, s tem pa spodbudili dekleta k izbiri šolanja, študija, poklica in karierne poti, ki si jih želijo sama.

V svojem uvodnem nagovoru je Maja Šoba Tovšak, koordinatorka projektov pri Združenju delodajalcev Slovenije in stalna predstavnica pri BusinessEurope, poleg pomembnosti tematike in omenjenega dogodka kot tudi njegove mednarodne uveljavljenosti, izpostavila poklice in možnosti zaposlitve: ''V Sloveniji imamo številne prvovrstne srednje šole in fakultete, tako ene kot druge pa predstavljajo odlično odskočno desko v izbran poklic.'' Mateja Zorko Pavšar, svetovalna delavka na Šolskem centru Celje sicer pa tudi pisateljica, filmska scenaristka in predavateljica, je predstavila številne možnosti, programe in priložnosti za dekleta, ki se še odločajo za študij, kot tudi uspehe deklet, ki so se že odločila za tipično »moške poklice«, ''v katerih so bila prav tako izvrstna, če ne še celo boljša kot fantje.''

Dekleta je nagovoril tudi Rok Capuder, profesor fizike in ustanovitelj Zavoda 404. S pedagoško vodjo Zavoda 404 Barbi Seme sta izpostavila izbiro šole in poklica preko ustvarjanja in raziskovanja, ko se mladi skozi prakso in z doseganjem vidnih rezultatov navdušujejo za svoj bodoči poklic. Prav tako pa je z mladimi delil izkušnje poklicnega usmerjanja v naravoslovne smeri tako doma kot tudi v tujini.

Veliko zanimanja sta požela Kristina Nikolovska in Robi Bojanec, oba študenta Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Kristina, študentka robotike, je nekdanja članica ekipe Team Avalanche, ki je izdelala invalidski voziček za mednarodno tekmovanje Cybathlon, namenjeno invalidom z motnjami gibanja. V ekipi je aktivno sodeloval tudi Robi, ki se je z izdelanim robotskim vozičkom udeležil mednarodnega tekmovanja v Švici. Kristina je z dekleti delila svoje izkušnje in občutke, ko je ustvarjeni produkt videla tudi v praksi. Prav tako pa je razkrila, kako je delati v skupini kot ena izmed redkih deklet. Robi je dekletom predstavil delo v ekipi Team Avalanche ter samo izkušnjo iz tekmovanja.

Teja Török, univerzitetna diplomirana inženirka gradbeništva, je navzočim razložila, kako je biti ženska v »moškem poklicu«, zakaj se je odločila za omenjeno pot ter tudi, kako so nanjo gledali moški kolegi na gradbišču. Tadejo Polach pa je študij popeljal v svet reaktorske fizike. Danes je zaposlena kot razvojna inženirka v podjetju ZEL-EN, njeno delo pa je neposredno povezano z Nuklearno elektrarno Krško. Predstavila je izzive, s katerimi se sooča pri svojem delu in dekleta spodbudila k vztrajnosti. Zelo zanimive izkušnje je s svojimi vrstnicami delila Erna Bašić, dijakinja Gimnazije in srednje šole Kočevje. Ena redkih deklet, ki so se odločile za poklic mizarke, s čimer že ruši stereotipe o moških/ženskih poklicih.

Alenka Flander, doktorica politoloških znanosti, diplomantka Fakultete za elektrotehniko in direktorica Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS), je dekletom razkrila svojo formulo za uspeh. Verjame, da gre za kombinacijo prave izbire in kompetenc: ''Verjamem v voljo, v znanje, v željo, ne v delitev na moške in ženske poklice ter uspehe.'' Izpostavila je evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki predstavljajo velik doprinos posamezniku in skupnosti.

Za konec pa se je preko Skypa vsem prisotnim pridružila še Ana Lukner, podjetnica, inspiracijska predavateljica in pobudnica organizacije Anina zvezdica, ki trenutno vodi ABC pospeševalnik v Silicijevi dolini. Z dekleti je delila svoj ključ za uspeh: zvestoba samemu sebi in odgovornost družbi: ''Če delaš tisto, kar čutiš, temu slediš in tudi trdo delaš, ti uspeh ne uide.''

Vsi govorci so pokazali, da se za svoj sanjski poklic dekleta lahko usposobijo tako na fakultetah kot tudi na srednjih poklicnih, naravoslovno-tehničnih šolah, saj so le-te izredno dobro podkovane za predajanje znanja svojim učencem na danem področju. Srečanje z vsemi povabljenimi govorci in spoznavanje njihovih izkušenj pa je dekletom odprlo nov svet, svet, v katerem ni meja za njihove sanje.

 

ZDS LOGOTIPI EU 150px

S finančno podporo Evropske unije.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice